ŽELJKA CVIJANOVIĆ U SKUPŠTINI: Cilj Vlade stabilna i prosperitetna Republika Srpska
Foto: RTRS

Predstavljanje

ŽELJKA CVIJANOVIĆ U SKUPŠTINI: Cilj Vlade stabilna i prosperitetna Republika Srpska

Planeta -
Cvijanović je poslanicima predstavila i predložene ministre; osam je iz SNSD, četiri iz SP, tri iz DNS i jedan iz HDZ

BANJALUKA - Cilj i zadatak nove Vlade Republike Srpske jeste da Srpska bude jaka, stabilna, prosperitetna i demokratska, sa očuvanim nadležnostima koje su joj date Dejtonskim sporazumom i sa institucionalnim kapacitetom koji će moći da odgovori na potrebe svih njenih građana. To je rekla mandatar za sastav Vlade RS Željka Cvijanović u ekspozeu na sednici Skupštine Srpske, na kojoj treba da bude izabrana nova Vlada, prenose banjalučki mediji.

"Vlada će morati da odgovori na brojne izazove, rešava mnoge probleme, radi paralelno na institucionalnom jačanju RS i jačanju njene političke i ekonomske pozicije", rekla je Cvijanovićeva. Prema njenim rečima, malo ko je pominjao da je Srpska jedina u regiji smanjila nezaposlenost i povećala zaposlenost, da je, uprkos ekonomskoj krizi, nastavila realizaciju planiranih i započetih projekata izgradnje saobraćajne infrastrukture, energetskih objekata, studentskih domova, vrtića, škola, fakulteta...Takav rad nastaviće i nova Vlada, dodala je ona.

Dosadašnja premijerka podsetila je i da su povećane plate i penzije, a da pritom nije ugroženo funkcionisanje budžeta, a nova vlada će nastaviti da radi na poboljšanju standarda penzionera,invalida,boračkih kategorija.

Ona je najavila dodatno rasterećenje privrede planirano već u 2015. godini,a podsetila je i na pomoć ugroženima od majskih poplava. Najavljuje i rast BDP u narednoj godini od oko jedan odsto, bez obzira na katastrofalne poplave, kao i da će spoljnotrgovinska razmena nastaviti stalnu tendenciju rasta. Upozorila je da nezaposlenost ostaje veliki problem, iako broj nezaposlenih ima opadajući trend, kao i da je prosečna plata u 2013.povećana gotovo u svim oblastima.

"Svesni smo da će sprovođenje mera za oporavak i novi rast privrede biti najvažniji i najteži zadatak nove vlade. Bez privrednog rasta dugoročno nećemo uspeti u potpunosti da konsolidujemo javne finansije, niti da sprovedemo reformu javnog sektora", zaključila je Cvijanovićeva, najavivši i da će nova vlada raditi na brojnim infrastrukturnim projektima.

Cvijanović je poslanicima predstavila i ministre koji su predloženi. Osam ministara dolazi iz SNSD. MUP će voditi Dragan Lukač, aktuelni ministri zdravlja i finansija Dragan Bogdanić i Zoran Tegeltija ostaju u svojim resorima, kao i ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić, dok je za resor građevinarstva predložena Srebrenka Golić a nauke Jasmin Komić. U Vladu se vraća Anton Kasipović kao ministar pravde, a ekonomski odnosi povereni su Zlatanu Klokiću.

Ministar za izbegla i raseljena lica ostaje HDZ-ov kadar Davor Čordaš.

Koalicioni partner DNS je dobio tri ministarstva - Lejla Rešić nastavlja da vodi resor lokalne samouprave, Neđo Trninić ministarstvo saobraćaja, a prosvete Dane Malešević.

U Vladi će biti i četiri ministra SP, takođe koalicionog partnera SNSD, a to su ministar industrije Petar Đokić, ministar rada Milenko Savanović, dok je Jasmina Davidović predložena za resor porodice,omladine i sporta a za ministra turizma Predrag Gluhaković.

Opozicija u Skupštini je još ranije najavila da neće glasati za novu Vladu, ali za njen izbor postoji skupštinska većina, koju čini i dosadašnja vladajuća koalicija SNSD, DNS i SP. Ukoliko bude izabrana nova Vlada RS, to će biti drugi mandat Željki Cvijanović na premijerskoj funkciji, a 15. Vlada RS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track