PORTPAROLKA NATO O SRAMNOM TVITU: Nisam vređala žrtve!
Foto: Reuters

Nato džast du it

PORTPAROLKA NATO O SRAMNOM TVITU: Nisam vređala žrtve!

Društvo -
NATO je brzo reagovao da zaštiti ljude na Kosovu 1999. i naša mirovna misija Kfor nastavlja da omogućava sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu na osnovu Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija

BRISEL/BEOGRAD - Portparolka NATO Oana Lungesku izjavila je da nije vređala žrtve NATO bombardovanja time što je retvitovala tvit u kojem se, sa sloganom "Nato džast du it", zahvaljuje Alijansi na spasavanju civila od etnickog cišćenja na Kosovu 1999.

"Prenošenje tvita ni na koji način nije imalo za cilj da pokaže nepoštovanje prema žrtvama konflikta iz 1999. Svaki gubitak života je tragičan", rekla je Lungesku za B92.

Ona je navela da je to bio "retvit tvita koji je zahvalio NATO-u na spasavanju civila od etnickog čišćenja na Kosovu".

"NATO je brzo reagovao da zaštiti ljude na Kosovu 1999. i naša mirovna misija Kfor nastavlja da omogućava sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu na osnovu Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija", kazala je Lungesku.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je večeras da je odlukom portparolke NATO da na svom Tviter nalogu postavi slogan "Nato džast du it", iskazano nepoštovanje prema srpskim žrtvama NATO bombardovanja i da takvi postupci ne doprinose saradnji Srbije i Alijanse.

Na dan kada se obeležava 15. godišnjica početka bombardovanja, portparolka NATO Oana Lungesku je retvitovala slogan "Nato džast du it" koji je prethodno postavila kosovska ministarka za evropske integracije Vljora Čitaku.

Čitaku je na svom nalogu jutros postavila prepravljeni reklamni slogan sa porukom "Prosto to uradi" u kome je ime proizvođača patika Najk zamenjeno sa NATO.

U saopštenju ministarstva je navedeno da je u vezi sa postupkom portparola NATO, pomoćnik ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku Miomir Udovički razgovarao sa šefom NATO vojne Kancelarije za vezu u Beogradu.

Diplomatski predstavnici Srbije u Briselu takođe su razgovarali sa nadležnim predstavnicima NATO.

"Tom prilikom ukazano je da ovakvi postupci iskazuju nepoštovanje prema srpskim žrtvama NATO bombardovanja, kao i da ne doprinose saradnji između Srbije i NATO koja se realizuje kroz NATO program Partnerstvo za mir", navedeno je u saopštenju ministarstva.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju večeras je oštro osudila poruku Oane Lungesku navodeći da je na dan sećanja na mrtve i ranjene u NATO agresiji 1999, portparolka NATO postavila "ciničnu, sarkastičnu i neljudsku čestitku".

U saopštenju se podseća da je tokom vojne intervencije NATO u Srbiji, koja je započeta bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i trajala 78 dana, poginulo 2.500 ljudi i više od 12.500 povređeno.

"I zato, sve što možemo da kažemo je - gadite nam se Oana Lungesku", navela je Kancelarija za KiM.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track