PRESUDA ZA KONTRAST Roditelji: Ove kazne su sramota za pravosuđe
Foto: Kurir štampano

Za šest mrtvih optuženi dobili ukupno 30 godina

PRESUDA ZA KONTRAST Roditelji: Ove kazne su sramota za pravosuđe

Crna Hronika -
Majka nastradale Tamare Miladinović s ćerkinog groba poručila da ovaka kazna zaslužuje svaku osudu; Meni ova presuda ništa ne znači dok se ne utvrdi ko je kriv za smrt naše dece, rekao je Marinin otac Rade Aničić

NOVI SAD - Tamarina mama je na groblju. Nije mogla da prisustvuje presudi, a kad sam joj javio šta je presuđeno, s Tamarinog groba je poručila da su ove kazne sramota za pravosuđe. Ovako bedna kazna koja zaslužuje svaku osudu dokazuje slabost sistema i države. Šta bi bilo da je nastradalo 20 ili 100 ljudi? Znači, opet bi dobili devet, sedam i pet godina.Ovo je juče za Kurir izjavio Branko Miladinović, otac tragično nastradale Tamare (25), koja je sa još petoro mladih 1. aprila 2012. godine poginula u požaru u diskoteci „Kontrast“ u Novom Sadu. Posle maratonskog suđenja, vlasnik „Kontrasta“ Alojz Ganić (68), zakupci Slaviša Stanišić (46) i Dejan Ratković (36) i električar Miroslav Papuga (50) osuđeni su na ukupno 30 godina zatvora. Inače, izricanju presude na sopstveni zahtev nije prisustvovao optuženi Miroslav Papuga.Povici u sudniciKad je sudija Višeg suda Borivoj Pap pročitao presudu, u prepunoj sudnici čuli su se jauci okrivljenih.- To je sramota - povikala je jedna žena iz publike, posle čega ju je sudija upozorio.Nezadovoljstvo nije krio ni Branko Miladinović, otac nastradale Tamare.- Nećemo ostati na ovome. Žalićemo se na ove presude, a nastavljamo i postupke pred osnovnim tužilaštvom, koje je već bilo u situaciji da procesuira sve inspektore iz sektora za vanredne situacije, turističkog i građevinskog inspektora i vatrogasce. A gde su nadležni, odnosno nadređeni njima, zašto oni nisu osuđeni - zapitao se Miladinović.Renatova majka Snežana Vuković takođe je bila ogorčena presudom.

- Ovo je bilo suđenje za izazivanje požara u „Kontrastu“, ali ne i za smrt naše dece. Po meni, krive su i nadležne institucije, ljudi koji su zaposleni, ali ne znaju da rade svoj posao. Krivi su i vatrogasci koji su došli u smanjenom broju... Od 21 vatrogasca došlo je njih 15, a nikad nije obrazloženo zašto nije došla cela smena. Niko nije objasnio zašto su došli s pokvarenim vozilom bez vode i zašto nisu imali zaštitna odela da uđu u vatru - rekla je Snežana Vuković.Uskratili mi unučićeRade Aničić, otac nastradale Marine, kaže da je drhtao i plakao dok je sudija čitao presudu.- Po ko zna koji put sam sebi postavio pitanje: „Ko mi je to uskratio da ne dočekam unučad“. Meni ništa ne znače ove presude sve dok se ne kaže ko je kriv za smrt naše dece - rekao je Aničić.Osuđeni su posle dve godine i tri meseca pušteni iz pritvora dok presuda ne postane pravosnažna.- Više ne postoje razlozi zbog kojih im je pritvor određen još 2012. , a kasnije više puta produžavan - rekla je Svetlana Tomić Jokić, portparolka Višeg suda.

Zamalo se onesvetioMARKOVOM OCU POZLILOLjubiša Pavlović, otac nastradalog Marka, teško je podneo čitanje presude.- Šta da kažem... Sasvim mi je svejedno, moga Marka nema, pa nema. Otkako je Marko poginuo, danju plačem, a noću ne spavam. Jedva sam izdržao u sudnici, umalo se nisam onesvestio - rekao je Ljubiša.

ObrazloženjeNISU POŠTOVALI MERE ZAŠTITESudija Pap je rekao da optuženi nisu postupili po navođenim merama zaštite od požara i da su krivi jer su od 1. januara 2007. do kobnog 1. aprila 2012. omogućili rad „Kontrasta“ iako su bili svesni mogućih posledica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja