ERJAVEC ZADOVOLJAN STAVOM BRISELA: To je poruka Zagrebu da prihvati arbitražnu presudu
Foto: EPA/JEON HEON-KYUN

SLOVENIJA SREĆNA

ERJAVEC ZADOVOLJAN STAVOM BRISELA: To je poruka Zagrebu da prihvati arbitražnu presudu

Region -

LJUBLJANA - SIovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je da je zadovoljan stavom Evropske komisije koja očekuje da će Hrvatska i Slovenija poštovati prošlonedeljnu presudu arbitražnog suda i sprovesti njegovu odluku o granici.

Evropska komisija saopštila je juče da očekuje da Zagreb i Ljubljana sprovedu arbitražnu odluku o granici, izjavio je u Strazburu prvi potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans.

"Pozdravljam stav Komisije koja od nas očekuje implementaciju presude, to nije pobeda ni Hrvatske ni Slovenije već se Komisija postavila na stranu međunarodnog prava", kazao je Erjavec u Ljubljani nakon izjave koju je popodne u ime Komisije dao Timermans.

Prema mišljenju slovenačkog ministra, koji se nada da će Hrvatska koja je izašla iz arbitraže i tvrdi da kontaminirani proces i odluka arbitara neće imati pravnih učinaka promeniti svoj stav, stav Komisije važan je i zato što bi rešenje dugogodišnjeg graničnog spora kojim je Slovenija jedno vreme uslovljavala ulazak Hrvatske u EU moglo poslužiti i kao model za rešenje sličnih sporova na zapadnom Balkanu gde postoje još mnoga slična otvorena pitanja.

Neke granice na Balkanu nisu određene, a ni naša granica s Hrvatskom nije bila nikad definisana, kazao je Erjavec. Dodao je kako on izjavu Komisije o mogućoj pomoći u rešenju spora - ako je Hrvatska i Slovenija za to zamole - vidi u prvom redu kao poruku Brisela da bi želeo pomoći kako bi i hrvatska strana shvatila da arbitražnu presudu treba poštovati i primeniti.

Timermans je kazao da se nada da će se premijeri dogovoriti kako najbolje sprovesti arbitražnu odluku i kazao da je Komisija spremna da posreduje u tom procesu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: EPA/JEON HEON-KYUN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track