(VIDEO) TADA JE POGINULO 7.000 PARTIZANA: 74. godišnjica Bitke na Sutjesci obeležena na Tjentištu
Foto: RTRS

DA SE NE ZABORAVI

(VIDEO) TADA JE POGINULO 7.000 PARTIZANA: 74. godišnjica Bitke na Sutjesci obeležena na Tjentištu

Bosna i Hercegovina -

Na Tjentištu su obeležene 74 godine od Bitke na Sutjesci, najveće bitke koju su partizanske snage vodile u Drugom svetskom ratu.

foto: RTRS

Protiv 120.000 njemačkih, italijanskih, bugarskih snaga i snaga ustaške NDH, uz podršku 300 aviona, borbu je vodilo 20.000 partizana, sa kojima su bili Vrhovni štab i Centralna bolnica sa 3.000 ranjenika. Ofanziva je okončana probojem partizanskih snaga, njihovim izvlačenjem iz obruča i nastavkom pokreta prema jugoistočnoj Bosni. U ovim borbama poginulo je više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta.

Na centralnom spomeniku narodnim herojima, Spomen-kosturnici na Tjentištu, položeno je cveće. Između ostalih, obeležavanju godišnjice Bitke na Sutjesci, koje zajednički organizuju odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, prisustvuju ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i predsednik Socijalističke partije Petar Đokić.

foto: RTRS

U ime Narodne skupštine Republike Srpske prisutna je četvoročlana delegacija - narodni poslanici Veljko Marić, Slobodan Protić, Nedeljko Milaković i Zoran Pologoš. Za sve oni koji su želeli da danas budu na Tjentištu, organizovan je prevoz autobusima iz Banjaluke, Prijedora, Kozarske Dubice, Foče, kao i iz Srbije.

(Kurir.rs/RTRS)

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track