AMERIČKA AMBASADORKA: Sankcije su protiv Dodika, ne protiv naroda Srpske
Foto: Printscreen YouTube

Sankcije

AMERIČKA AMBASADORKA: Sankcije su protiv Dodika, ne protiv naroda Srpske

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Američka ambasadorka u BiH Morin Kormak izjavila je danas da su SAD uvele pojedinačne sankcije predsedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku i da ta zemlja nastavlja da podržava građane RS.

Američka ambasadorka smatra da će im ovaj korak pomoći da napreduju na putu poboljšanja privrede i otvaranja novih radnih mesta. Kormak je najavila da će SAD nastaviti da pruža pomoć RS kroz niz programa u okviru svoje ambasade u BiH, kao i BiH, u ostvarenju cilja - evroatlantske integracije.

AMERIČKA AMBASORKA U BiH: Evo na osnovu čega su Dodiku navedene sankcije

Ona je rekla da nema informacije da li će neke druge države uvesti sankcije Dodiku, ali je navela da je ovaj korak koordiniran s najbližim partnerima.

(VIDEO) AMERIČKA AMBASADORKA U BIH O SANKCIJAMA DODIKU: Evo zašto su kaznili predsednika Srpske!

Foto: RTRS
Foto: RTRS

"Ovo je ujedno i poruka svima, koji preduzimaju korake koji su suprotni odlukama Ustavnog suda", istakla je Kormakova, upozorivši da je vladavina zakona ključna, ne samo za BiH, već i za sve zemlje koje žele biti uspešne.

DODIK: Uvek sam spreman na dijalog, ali bez nametanja

Sankcije predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku uvedene su jer su njegovi postupci bili aktivno kršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, što će imati značajne posledice, tvrdi Kormakova i dodaje da Dodik nastavlja da "vodi dijalog o podeli BiH".

DODIK: Uvek sam spreman na dijalog, ali bez nametanja

"Ozbiljno smo shvatili pretnje referendumom o secesiji i ono što on radi u kršenju vladavine zakona. Smatramo da je to proces koji treba okončati, kako bi BiH mogla da ide dalje. To ne znači da nas ne brine negativna retorika drugih političara u BiH", izjavila je Kormakova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track