POTERA ZA MEDVEDOM U BANJALUCI: Građani u strahu, čeka se sredstvo za uspavljivanje iz Beograda!

Sišao s Petrićevca

POTERA ZA MEDVEDOM U BANJALUCI: Građani u strahu, čeka se sredstvo za uspavljivanje iz Beograda!

Bosna i Hercegovina -
BANJALUKA - Građani banjalučkog naselja Lazarevo jutros su oko 5 sati kod kružnog toka u ovom naselju primetili medveda i o tome obavestili CJB Banjaluka.

Na lice mesta izašli su pripadnici Policijske stanice Lazarevo i lovočuvar grada Banjaluka koji su uočili divlju životinju, koja se kreće u neposrednoj blizini auto-salona “Kramar” u banjalučkom naselju Lazarevo.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Zubić rekao je da se trenutno radi na pronalaženju i dislociranju medveda. Zubić tvrdi da je medved sišao iz svog prirodnog staništa, što je neuobičajena pojava, ali da ne treba dizati paniku jer ovaj medved nije opasan i do sada nije napadao ljude.

“Jedan od objektivnih problema jeste to što je reč o naselju i vrlo je nezgodno da se medved praktično usmeri u svoje stanište iz kojeg je i došao, a drugi problem je što ne posedujemo sredstva za uspavljivanje, odnosno hvatanje medveda u sigurne klopke kako bismo ga transportovali”, rekao je Zubić.

On je dodao da će sredstva za uspavljivanje divljači sutra biti dopremljena sa Biološkog fakulteta beogradskog Univerziteta, dok će lokaciju iza tranzitnog puta Banjaluka - Gradiška, na kojoj se medved verovatno nalazi, obezbjeđivati članovi Lovačkog društva “Zmijanje” i pripadnici Centra javne bezbjednosti Banjaluka.

“Potrebno je da građani ne prave buku i da se ne zadržavaju na ovoj lokaciji, a tokom noći medved će verovatno ustati, pa ćemo pokušati da ga usmerimo u njegovo stanište. Ukoliko se to ne desi, sutra će doći ekipa sa odgovorajućom opremom i pokušaćemo da ga uspavamo i transportujemo”, rekao je Zubić.

Prema njegovim rečima, ne može se sa sigurnošću reći odakle je medved došao, ali verovatno su posredi najbliža okolna staništa, Manjača, područje Čelinca i Kotor Varoša ili Kozara.

“Moguće je da je reč o mladoj jedinki koja u svojoj prirodnoj migraciji traži stanište. Postoji mogućnost da je to isti medved koji se ovih dana pojavio u Lijevču polju, ali je to teško tvrditi jer je za tog medveda uočeno da je prešao prema području Bobije koja se naslanja na Kozaru”, rekao je Zubić.

Siniša Grmuša iz Lovačkog društva “Zmijanje” rekao je da je iz Centra za obaveštavanje stigla dojava da je medved primijećen jutros oko 5 sati kod samostana Petrićevac, da je prešao put Banjaluka - Gradiška i zadržao se u obližnjoj šikari.

“Trenutno čekamo instrukcije Ministarstva poljoprivrede i ekipu sa sredstvima za uspavljivanje”, rekao je Grmuša.

Meštanin naselja Lazarevo Radovan Mirković rekao je da je medveda jutros oko 5.30 primetio ispred svoje radionice, a procenjuje da je težak od 250 do 300 kilograma.

“Psi su se uznemirili. Kada sam došao da vidim o čemu se radi, ugledao sam medveda kako se kreće putem prema mojoj radionici. Došao je do ograde, ali nije mogao da je pređe, pa se vratio. Nakon toga sam pozvao policiju”, ispričao je Mirković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track