ZARAZA SE ŠIRI CRNOM GOROM: Medicinska sestra umrla od svinjskog gripa!
Foto: Printscreen Dan.me

NOVA ŽRTVA VIRUSA H1N1

ZARAZA SE ŠIRI CRNOM GOROM: Medicinska sestra umrla od svinjskog gripa!

Crna Gora -
BAR - Medicinska sestra iz Bara, druga je žrtva svinjskog gripa u Crnoj Gori

Pacijentkinja S. K. (50) iz Bara dovezena je zbog komplikacija izazvanih svinjskim gripom u petak, 19. fe­bruara, u Klinički centar, gde je od posledica virusa H1N1 preminula.

Direktorika barske bolnice Branka Milović rekla je da je medicinska sestra S. K. radila na internom odeljenju te ustanove i da je bila već duže na bolovanju.

" Pacijentkinja se u petak javila na pregled prijemnoj ambulanti u bolnici. Lekari su ustanovili da ima respiratorne smetnje i zbog sumnje na svinjski grip uputili je u Klinički centar u Podgorici, gde je nakon dva dana, tačnije 21. februara, preminula", kaže direktorka Milović.

" Situacija u bolnici je pod kontrolom. Danas je odsustvalo par medicinskih sestara zbog povišene temerature, koje inače rade na odeljenju intenzivne nege. Međutim, rad je normalno organizovan, kao i operativni program. Angažovali smo sestare sa drugih odeljenja", kaže Milovićeva, i dodala da su do daljnjeg zabranjene posete bolesnicima u ovom zdravstvenom objektu.

Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra prošle sedmice lečilo se pet pacijenata sa virusom gripa H1N1. Time je broj laboratorijski potvrđenih slučajeva pacijenata sa svinjskim gripom H1N1 porastao na 17. Iz Instituta za javno zdravlje saopšteno je da je protekle nedelje u KCCG (H1N1) jedan 51godišnji pacijent preminuo od posledica svinjskog gripa, što je prvi registrovani slučaj sa smrt­nim ishodom ove godine.

Epidemiolozi iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta upozoravaju da zatvoren prostor sa većim brojem ljudi pogoduje lakšem širenju infekcije gripa. Iz Instituta kažu da je povećan obuhvat građana vakcinacijom i da je ove godine zaštitu primilo 10.000 građana.

(dan.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track