POLICIJA HAPSI TODORIĆA, ON U LONDONU: Vlasnika Agrokora i njegove saradnike sumnjiče zbog finansijskih malverzacija, napravili štetu od nekoliko miliona
Foto: Youtube/Printscreen

MASOVNI PRETRESI PO ZAGREBU

POLICIJA HAPSI TODORIĆA, ON U LONDONU: Vlasnika Agrokora i njegove saradnike sumnjiče zbog finansijskih malverzacija, napravili štetu od nekoliko miliona

Hrvatska -

Državno tužilaštvo i policija Hrvatske krenuli su u akciju hapšenja osumnjičenih bivših članova uprave Agrokora i pretresa njihovih domova jer je tokom predistražnog postupka prvenstveno utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su godinama lažirali bilanse koncerna.

Uhapšeni su Tomislav Lučić, bivši član nadzornog odbora Agrokora, kao i desna ruka Ivice Todorića, Ljerka Puljić, zatim Mislav Galić, Piruška Canjuga, Ivan Crnjac i Damir Kuštrak.

Ivicu Todorića i deo njegovih najbližih saradnika iz vrha Agrokora, među kojima su po svemu sudeći i njegovi sinovi, pa Ivan Crnjac, Ljeka Puljić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga i drugi, tereti se za zloupotrebe i druge nezakonitosti vezane za povrede obaveza vođenja poslovnih knjiga.

foto: Profimedia

Sumnjiče se da su lažnim prikazivanjem finansijskih podataka, lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica, dovodili u zabludu poslovne saradnike, banke i dobavljače. S druge strane, time su istovremeno omogućili, smatraju istražitelji, prikazivanje pozitivnih poslovnih rezultata, odnosno da koncern ostvaruje dobit, što nije bio slučaj.

Navodno je obuhvaćeno razdoblje duže od pet godina u kome je Agrokor, kako je utvrđeno, zapravo poslovao s gubicima. Na osnovu lažnog prikazivanja pozitivnog poslovanja, vlasniku Agrokora Ivici Todoriću godinama je neosnovano, smatraju istražitelji, isplaćivana nepripadajuća dividenda.

Iznos tako isplaćene dividende, koji se sada smatra protivpravno pribavljenom imovinskom koristi, odnosno štetom za koncern, meri se navodno u stotinama miliona kuna. Pritom je i državi Agrokor plaćao više poreza nego što je zapravo bilo potrebno.

Prema nezvaničnim informacijama, istragom su pored toga obuhvaćeni i vrlo visoki privatni troškovi porodice Todorić, koje je godinama snosio Agrokor.

Todorići su na račun Agrokora kupovali praktično sve, od namirnica i odeće, pa do nameštaja i razne opreme, a na trošak koncerna išla su i njihova privatna putovanja, avionske karte, luksuzni odmori u egzotičnim destinacijama, opremanje i uređenje nekretnina.

U ovom slučaju spominju se iznosi koji ukupno debelo premašuju milijardu kuna. To je navodno samo deo optužbi zbog kojih nadležno državno tužilaštvo sada otvara istragu protiv Todorića i njegovih saradnika.

Ovo su imena svih 15 osumnjičenih za koje su izdali nalog za istragu: Ivica, Ante i Ivan Todorić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ljerka Puljić, Alojzije Pandžić, Ivan Crnjac, Olivio Diskordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga i Ivica Sertić. Diskordia i Hrstić bili su radnici revizorske kuće "Baker Tilly" koja je izrađivala revizorske izveštaje za Agrokor dok je kompaniju vodio Todorić. Dosad je uhićeno šestero ljudi - Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić, Tomislav Lučić, Mislav Galić i Damir Kuštrak.

Kurir.rs/Jutarnji.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track