HRVATSKI NAUČNICI UPOZORAVAJU: Otrovne alge preplavile Jadran od Istre do Dubrovnika
Foto: Profimedia

HRVATSKI NAUČNICI UPOZORAVAJU: Otrovne alge preplavile Jadran od Istre do Dubrovnika

Hrvatska -
Prvi simptomi su kao kod kijavice: curenje iz nosa, kijanje, ali i temperatura. Najopasnije su za decu, a zbog njih su podignute crvene zastave i na više od 20 plaža u Italiji

ZAGREB - Naučnici iz Centra za istraživanje mora (CIM) u Rovinju, dr Daniela Marić Fankuhen i d. Martin Fankuhen (Pfannkuchen) upozoravaju da su na nekoliko plaža između Pule i Poreča zabiležili veće koncentracije toksičnih algi iz roda Ostreopsis, koje su veoma opasne za decu

O tim algama proteklih nedelja pisala je italijanska štampa jer su se pojavile uz obalu Italije, pa su na više od 20 plaža podignute crvene zastave upozorenja.

"Javite gde je alga", poziva dr Daniela Marić Fankuhen dodajući da one žive u plićaku duž obale i da luče otrove koji mogu da izazovu smetnje kod ljudi.

"Simptomi su slični prehladi, dakle curenje iz nosa, kijanje, nadraženost gornjih disajnih puteva, slično alergijskim reakcijama, a u nekim slučajevima se javlja i temperatura i osip. Kod osetljivijih, hroničnih bolesnika i male dece simptomi mogu da budu izraženiji, ali još se radi o blažim smetnjama", kaže ona.

"Primili smo mnoštvo dojava ljudi koji su se kupali na plažama od Dubrovnika preko ostrva Krka do Umaga",kaže dr Martin Fankuhen i poziva stanovnike i turiste da obaveste CIM u Rovinju ako su videli alge da bi stručnjaci mogli da alarmiraju javnost o tome koje plaže nisu bezbedne za kupanje.

"Naša prethodna istraživanja pokazala su da Ostreopsis ne može da se uhvati na pesak i šljunak", kaže on.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track