10. MARŠ CRVENIH KIŠOBRANA: U Skoplju održan skup za prava seksualnih radnika
Foto: Sloboden Pečat/ Borče Popovski

KAO U IZLOGU

10. MARŠ CRVENIH KIŠOBRANA: U Skoplju održan skup za prava seksualnih radnika

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Godišnji "Marš crvenih kišobrana", za unapređenje prava seksualnih radnika u Makedoniji, danas je održan u Skoplju po deseti put.

Provokativno obučene devojke s maskama i crvenim kišobranima u rukama, i članovi nevladinih organizacija zatražili su od državnih organa da uklone predrasude i da osude i spreče nasilje nad seksualnim radnicima.

Organizatori skupa u Skoplju - aktivisti za prava seksualnih radnika, istakli su da nije tačan podatak u medijima da u Makedoniji ima 3.000 do 5.000 sekskualnih radnika, već da ih je mnogo više, ali su "stigmatizovani" i kriju se.

foto: Sloboden Pečat/ Borče Popovski

Međunarodni dan za borbu protiv nasilja nad seksualnim radnicima sinoć je obeležen umetničkim performansom "Skoplje red lajt distrikt". Razgolićene devojke u izlozima u centru grada su plesale i simbolično "nudile seksualne usluge", kako to čine njihove koleginice u "Četvrti crvenih fenjera" u Amsterdamu, koja je simbol tolerantnog stava prema njima.

foto: Sloboden Pečat/ Borče Popovski

Cilj tog događaja, zamišljenog kao umetnički, bio je da se vidi da i u nedovoljno informisanoj i patrijarhalnoj javnosti Makedonije mora da se javno govori o položaju mnogobrojnih seksualnih radnika i nasilju nad njima koje oni, međutim, retko prijavljuju.

foto: Sloboden Pečat/ Borče Popovski

Organizator skupova za zaštitu seksualnih radnika Makedonije je Gradjanska incijativa za zaštitu i unapredjenje prava seksualnih raadnika "Star-star" u saradnji s kolicojom "Seksualna i zdravstvena prava marginalizovanih zajednica".

Kurir.rs/Beta

Foto: Sloboden pečat/Borče Popovski

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: NANA - PONOVO MESTO KRIMINALNIH OBRAČUNA! Mlađi muškarac ubijen, drugi teško ranjen!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track