SLOVENIJA ODGOVARA HRVATSKOJ: Nastavljamo sa postavljanjem žice, ne zanima nas granica
Foto: Reuters

Migrantska kriza

SLOVENIJA ODGOVARA HRVATSKOJ: Nastavljamo sa postavljanjem žice, ne zanima nas granica

Region -
Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova je u odgovoru na hrvatsku notu, kojom je izražen protest jer je ograda na granici kod Harmice prešla na hrvatsku stranu, odbilo navode da je time prekoračilo državnu granicu.

Kako navode iz ministarstva, postavljene su samo “privremene prepreke” u zavisnosti od konfiguracije terena, a cilj im je usmeravanje izbeglica ka mestima registracije i prihvatnim centrima kao i “zaštita spoljne šengenske granice”.

“Slovenija izbegava incidente i konflikte i pozivamo Hrvatsku da postupa isto tako”, navodi ministarstvo u odgovoru na notu i poziva na regionalnu saradnju po pitanju izbeglica.

“Ovako brojne migracije veliki su izazov za sve države u regiji i od velike je važnosti da one usko sarađuju u regulisanju migracijskih tokova”, navodi se.

Povodom tvrdnji da ograda zadire na hrvatsku teritoriju, reagovao je i državni sekretar u slovenačkom ministarstvu unutrašnjih poslova Boštjan Šefic, koji je rekao da je ograda na slovenačkoj teritoriji i da je Slovenija neće pomeriti.“

Ograda se postavlja na našem tlu i nije povezana s određivanjem granice, za njeno povlačenje nema argumenata i nadamo se da će Hrvatska prihvatiti naša objašnjenja”, kazao je Šefic.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track