ŠEF HRVATSKE DIPLOMATIJE: Hrvatska odblokirala Srbiju
Foto: Reuters 19 Okt 2016

Dobra vest za otvaranje poglavlja 26

ŠEF HRVATSKE DIPLOMATIJE: Hrvatska odblokirala Srbiju

Politika -

Ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir je objavio da je Hrvatska odblokirala Srbiju. "Stekli su se uslovi da možemo podići rezervu oko Poglavlja 26, a želim reći da ćemo u okviru Poglavlja 23 pratiti ispunjavanje svih obaveza što se tiče nacionalnih manjina s naglaskom na hrvatsku manjinu", kazao je.

VUČIĆ O DEBLOKADI IZ ZAGREBA: Hvala im, izgleda da smo mnogo napredovali u poslednjih 7 dana

Želim pozdraviti sporazum, odnosno aneks koji je ministar obrazovanja Republike Srbije potpisao s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine, rekao je.

Potpisan je u 12.30 u Beogradu i reguliše se pitanje udžbenika ne samo prevod sa srpskog na hrvatski nego i posebni dodaci i sadržaji za hrvatsku nacionalnu manjin, dodaje.

ŠARČEVIĆEV POTPIS DIGAO HRVATSKU RAMPU: Evo šta piše u dokumentu koji je otvorio poglavlje 26

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Danas na toj ceremoniji potpisivanja bio je i ambasador RH i EU i Bugarske.

"Želim reći da na naš zahtev poverenik Han me izvestio i dao objašnjenja koja smo dodatno zatražili i jasno je u tim objašnjenjima da će poverenik lično biti angažovan u nadgledanju implementacije svih obaveza na području obrazovanja manjina", naveo je.

"Na temelju toga što je potpisano stekli su se uslovi da možemo podići rezervu oko Poglavlja 26. Želim reći da ćemo u okviru Poglavlja 23 pratiti ispunjavanje svih obaveza što se tiče nacionalnih manjina s naglaskom na hrvatsku manjinu, dodao je.

(N1)

BONUS VIDEO: Kako je ponovo zahladnelo između Srbije i Hrvatske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track