SENTA MILENKOVIĆ OTKRIVA: Naser Orić laže, nikad nije čuvao ni Slobu ni Marka
Foto: Nebojša Mandić

I dalje veran

SENTA MILENKOVIĆ OTKRIVA: Naser Orić laže, nikad nije čuvao ni Slobu ni Marka

Politika -
Senta Milenković, bivši dugogodišnji telohranitelj Slobodana Miloševića, tvrdi da Naser Orić nikada nije lično čuvao nekadašnjeg predsednika

Senta Milenković, dugogodišnji telohranitelj Slobodana Miloševića, tvrdi da Naser Orić nikada nije lično čuvao nekadašnjeg predsednika Jugoslavije i Srbije, već da je bivši ratni komandant Srebrenice obezbeđivao samo pojedine događaje na kojima je Milošević prisustvovao.

- Sa Miloševićem sam bio od 1987. godine. Odgovorno tvrdim da Naser Orić nije bio deo tima koji je lično obezbeđivao predsednika. Orić ga je izbliza video na Gazimestanu 1989, ali on je tada bio na tom skupu kao jedan od pripadnika Specijalnih jedinica MUP-a, koje su bile zadužene za bezbednost tog skupa. I drugi put verovatno ga je sreo u Hagu - priča Milenković za list “Alo!”.

Rođendan i čitulja!Nije tajna da je Naser Orić tokom boravka u Hagu Miloševića uvek oslovljavao sa - predsedniče. Prisustvovao je Miloševićevim rođendanima, a kada je 2006. godine bivši predsednik umro, on je poslao čitulju preko beogradske štampe.

On takođe tvrdi da Orić nikada nije obezbeđivao ni Miloševićeg sina Marka, kako se Naser sam pohvalio pre nekoliko godina. Naime, ratni komandant Srebrenice je u intervjuu za “Slobodnu Bosnu” ispričao i da je bio član obezbeđenja Slobodana Miloševića i da je njegovog sina Marka “kao klinca izvlačio iz nestašluka”.

Orić navodi da je od 1987. do 1991. godine radio najpre godinu dana kao policijski pripravnik na Savskom vencu, nakon čega je prošao obuku za Specijalnu policiju MUP-a Srbije.

- Prvi kontakt s Markom Miloševićem imao sam kada je išao u sedmi razred osnovne škole i kada mu je jedan dečak u školi ukrao pištolj - italijansku “beretu”. Tada smo jedan moj kolega iz jedinice i ja išli po zadatku u školu da pronađemo tog dečaka i vratimo pištolj. Drugi put sam Marka video kada sam ga vraćao iz porodične kuće u Požarevcu, gde je bio pobegao sa devojkom.

Foto: Nebojša Mandič
Foto: Nebojša Mandič

Milenković sve ovo komentariše na ovaj način:

- Za Miloševićevu porodicu je bila zadužena Uprava za obezbeđenje ličnosti i objekata, na čijem sam čelu bio ja. Da je istina što on priča, morao bih da znam.

Uostalom, toliko se neistina pojavilo posle njegove smrti da ja nemam reči. Dakle, koliko ja znam, a siguran sam da sam dobro bio obavešten, Orić nikada nije čuvao Marka - priča Senta.

Oriću određene mere zabrane

SARAJEVO - Sud BiH odredio je mere zabrane Naseru Oriću, ratnom komandantu Armije RBiH za Srebrenicu nakon što je Tužilaštvo BiH zatražilo da mu se odrede mere zabrane zbog opasnosti od bekstva jer je Orić u BiH stigao u ekstradicionom postupku, takođe zbog uticaja na svedoke.

Predložene mjere zabrane odnose se na ograničeno kretanje na područje KS i ZDK, kao i zabrana kontakta sa svedocima, drugim osumnjičenim i sedmično javljanje nadležnom policijskom organu MUP KS, kao i oduzimanje dokumenata i zabrana izdavanja drugih.

Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Podsećamo, u ponedjeljak je održano ročište pred sudinicom za prethodni postupak Suda BiH Željkom Marenić u slučaju Naser Orić, a za kojeg Tužilaštvo BiH tvrdi da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva 8.6. 1992. i 12.7.1992. u mestu Zalazje opština Srebrenica.

Iako je odbrana tražila da Sud BiH preispita zahteve Tužilaštva BiH ipak je sudinica Marenić donela odluku o merama zabrane.

Naser Orić, ratni komandant Srebrenice u petak 26. juna 2015. je izručen BiH iz Švajcarske gde je uhapšen 10. juna po poternici Srbije za zločine u selu Zalažje kod Srebrenice, piše Radiosarajevo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja