ODLAGANJE SEDNICE GS UN DOKAZ USPEHA SRBIJE: Dodik poručio - Postoji kriza u redovima onih koji su to predlagali
Foto: screenshot Pink tv

ODLAGANJE SEDNICE GS UN DOKAZ USPEHA SRBIJE: Dodik poručio - Postoji kriza u redovima onih koji su to predlagali

Politika -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da odlaganje sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se razmatrati rezolucija o Srebrenici ukazuje da je u vezi sa tim postoji kriza predlagača, kao i da su bili uspešni napori političkih predstavnika Srba da objasne da bi to mogao da bude veći problem od bilo kakvog rešenja.

- Očigledno je da su i napori srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović, kao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pa i nas koji smo na tim pitanjima radili, uspeli, jer smo nekima objasnili da bi to bio veći problem, nego bilo kakvo rešenje - rekao je Dodik.

Bolje bi bilo, istakao je - da se rezolucija ni ne usvoji, ali ukoliko dođe do toga, upozorava da će u BiH takva situacija izazvati ozbiljne probleme.

- Sada se u to, koliko ja imam informacije, uključuju i neke druge dimenzije. Najbolje bi bilo da se to ne desi, ali ako se i desi, ono će nesumnjivo izazvati ozbiljan politički i svaki drugi kuršlus u samoj BiH - rekao je Dodik.

Podsetio je da je predlog rezolucije donesen unilateralno, od strane ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatka Lagumdžije, te da to nije zvaničan stav BiH.

Kada je reč o najavi sednice Vlade RS za 2. maj, upravo u Srebrenici, na dan kada je GS UN trebalo da razmatra rezoluciju, Dodik je rekao da će razgovarati sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem da ona bude odložena.

Dodik je naveo i da Srbija i RS predano pripremaju srpski sabor koji će biti održan, kako je rekao - ako ne u dane Vaskrsa, onda čim se stvore uslovi.

- Mislim da bi pametnije politički bilo da ne nagađamo da li će biti sabora ili ne. Nego da znamo da li je bila ta rezolucija ili ne i da se tek onda opredeljujemo na takvom forumu kao što je sabor. Vaskršnji sabor je zakazan u jednoj drugoj atmosferi u kojoj nije bilo priče o rezoluciji o Srebrebici u UN, niti o prijemu samoproglašenog Kosova u Savet Evrope - rekao je Dodik.

(Kurir.rs/RTRS/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

00:49

POMEN SRBIMA UBIJENIM NA PETROVDAN! Ljiljana Bulatović Medić, publicistkinja: Srebrenica je bila postavljena kao mamac!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja