(VIDEO) FUDBALSKA STRUKA U VELIKOM PROBLEMU: Evo zašto su treneri u Srbiji potrošna roba
Foto: Fonet

Vrteška ne prestaje da se vrti

(VIDEO) FUDBALSKA STRUKA U VELIKOM PROBLEMU: Evo zašto su treneri u Srbiji potrošna roba

Fudbal -

Čin šefa struke Crvene zvezde Miodraga Božovića pred utakmicu sa Vojvodinom ukazao na težak položaj fudbalskih stručnjaka u Srbiji.

Najavom da će napustiti mesto šefa stručnog štaba Crvene zvezde ukoliko izgubi u Novom Sadu, Miodrag Božović je još jednom ukazao na realnu i tužnu sliku trenerske struke, ne samo u Srbiji, već i svuda u svetu.

Fudbalski treneri su potrošna roba i njihov status zavisi od rezultata i finansijske situacije kluba u kojem rade. Smene trenera u Srbiji postale su toliko učestale da više nikoga i ne iznenađuju. Decenijama unazad treneri u Srbiji se menjaju često kao i čarape. Gotovo se ne pamti kada je neki od stručnjaka u Srbiji sastavio tri i više sezona u jednom klubu. Nekada je za rezultat bio potreban kontinuitet u radu, a sada se sve svodi na instant varijante. U takvim situacijama svakom od trenera u srpskoj Superligi nije lako.

Svetli primeri su Nenad Milovanović iz Mladosti koji je na kormilu Lučanaca od februara 2014. godine, kao i Milan Rastavac koji vodi niški Radnički od januara 2015. godine. Nešto duži staž imaju Nenad Vanić, koji od maja 2015. vodi Metalac i Miodrag Božović koji o juna iste godine trenira Crvenu zvezdu.

Miodrag Božović (48)Došao je u Crvenu zvezdu u junu 2015. godine. Najzaslužniji je za osvajanje titule šampiona države prošle sezone. U stalnom je sukobu sa upravom klubu. Najavio je da je umoran i gotovo je izvesno da će u junu crveno-beli morati da mu potraže zamenu.

Marko Nikolić (37)Preuzeo je Partizan u avgustu prošle godine od Ivana Tomića i preporodio klub. Pre toga radio je u Humskoj od decembra 2013. do marta 2015. godine, kada su i bila velika previranja među crno-belima. Ima važeći ugovor s Partizanom do juna 2018. godine.

Foto: Saša Pavlić
Foto: Saša Pavlić

Dragan Ivanović (47)Stigao je u Novi Sad ove zime, posle sjajnih rezultata sa kruševačkim Napretkom, nakon odlaska Nenada Lalatovića. Predanim i kvalitetnim radom vrlo brzo je stvorio prepoznatljiv stil, pa je Vojvodina i pored nekoliko odlazaka u januara pokazala da ima moćan tim.

Dragan Ivanović, Foto: Saša Pavlić
Dragan Ivanović, Foto: Saša Pavlić

Milan Rastavac (43)Jedan od retkih trenera u Srbiji koji uspeva da radi u kontinuitetu. Taktiku zasniva da jakoj odbrani, a kada je 2015. preuzeo Radnički, Nišlije su bile pretposlednje na tabeli. Preporodio je ekipu i Radnički je od tada u gornjem domu. Ovog leta mu ističe ugovor.

Milan Rastavac, Foto: Saša Pavlić
Milan Rastavac, Foto: Saša Pavlić

Nenad Milovanović (47)Trener sa najdužim radom u kontinuitetu u Superligi, jer Mladost vodi više od tri sezone. Zanimljivo je da je do povratka u Lučane, u februaru 2014. Milovanović lutao i da je samo jednu sezonu završio u klubu u kome je i počeo.

Vuk Rašović (44)Stigao je Napredak ove zime kao zamena za Dragana Ivanovića, ali se nije proslavio. Kruševljani od početka prolećnog dela sezone još ne znaju šta je pobeda. Bio je prvak sa Partizanom, a onda je proveo šest meseci na raznim funkcijama u Dinamu iz Minska.

Srđan Blagojević (47)Zamenio je u decembru na klupi Javora Miloša Veselinovića koji je otišao u grčki PAOK. Došao je iz Prve lige Srbije, gde je vodio Inđiju. Klub je nastavio sa dobrim partijama i nalazi se u sredini tabele. Jedan je iz plejade mladih srpskih trenera iz unutrašnjosti.

Andrej Černišov (49)Jedini strani trener u Superligi, a na kormilu Spartaka se nalazi od oktobra 2015. godine. Stabilizovao je klub iz Subotice i spasao ga od ispadanja. Bio je uspešan fudbaler moskovskog Spartaka i reprezentativac Rusije, a kao trener radi već 15 godina.

Ilija Stolica (37)Voždovac mu je prvi klub u karijeri koji samostalno vodi, a pre toga je bio pomoćnik u Partizanu i selektor reprezentacije Srbije, uzrasta do 17 godina. Posao je preuzeo u novembru prošle godine od Bratislava Živkovića.

Nenad Lalatović (39)Kao trener je počeo da radi pre šest godina, a od tada je promenio čak osam klubova. Ove zime je napustio Vojvodinu i preuzeo Čukarički od Gordana Petrića. Sa "brđanima" je potpisao ugovor do decembra 2020. godine. Njegove ekipe karaktireiše što uvek igraju napadački fudbal.

Nenad Lalatović, Foto: Beta
Nenad Lalatović, Foto: Beta

Nenad Vanić (46)Metalac vodi od maja 2015. godine i klub je sa njim stalni učesnik elitnog ranga. Kao samostalni trener radi već pet godina, a pre Gornjeg Milanovca radio je u Bežaniji, Donjem Sremu, Petrovcu i Novoj Pazovi. Ovog leta mu ističe ugovor sa Metalcem.

Slađan Nikolić (42)Šef struke "građevinara" iako se u protokolu vodi kao pomoćnik Nebojše Petrovića Maradone. Prošle jeseni njih dvojica su preuzeli klub od Milana Švabe Milanovića. Razlog je što nema Profi, već samo A licencu. Bivši je fudbaler kluba sa Banjice, a klub je pre tri godine spasao od ispadanja.

Zoran Govedarica (48)Preuzeo je klub u novembru prošle godine, nakon što je Bačka raskinula saradnju sa dotadašnjim trenerom Spasojem Jelačićem. U Bačku Palanku je stigao nakon što je napustio Novi Pazar. Glavni cilj mu je da Bačka ostane u elitnom rangu.

Bratislav Živković (46)Sezonu je počeo u Vožovcu, a od januara je trener Radnika iz Surdulice. To mu je drugi klub u karijeri koji vodi samostalno, pošto je pre toga radio kao pomoćnik Slaviši Stojanoviću u Crvenoj zvezdi i belgijskom Lirsu.

Mladen Dodić (47)Na klupi Borca zamenio je u novembru Ljubišu Dmitrovića, a glavni zadatak mu je da Čačani sačuvaju superligaški status. Pre Borca radio je u Javoru, Novom Pazaru, Jagodini i Napretku. Vodio je i mladu reprezentaciju na EP u Češkoj gde je doživeo fijasko.

Nebojša Vučićević (54)Popularni Uške došao je kao spasilac u Novi Pazar, posle ostavke Izeta Ljajića, mada mu neće biti lako da ostane u elitnom rangu. Imao je trogodišnju pauzu u posle, nakon što je vodio Timok, Novi Pazar, ekipu Hearts of Oak iz Gane, Srem i slovenačku Lendavu gde je počeo karijeru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track