NIKOLA PEKOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Žao mi je Duleta, ali ovo je novi Partizan!
Foto: Kurir

Kurir kod novog predsednika Partizana

NIKOLA PEKOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Žao mi je Duleta, ali ovo je novi Partizan!

Košarka -
Naravno da ću uložiti svoj novac, kao i svaki drugi član UO. Izdvojiću i više od njih, ali to nisu sume koje su se pominjale, kaže novi predsednik crno-belih

Intervju s Nikolom Pekovićem, novim predsednikom Partizana, radimo u trofejnoj sali crno-belih. Na jednom od zidova uokviren dres Saše Danilovića s natpisom „predsednik decenije“.Nikola još nema 30 godina, a već je zamenio takvu legendu na mestu prvog čoveka nekadašnjeg šampiona Evrope, kluba koji mu je doneo slavu.- Velika je ovo čast, ali i obaveza. Kad sednem sam ovde i vidim sve ove pehare, shvatim koliku i kakvu istoriju ima Partizan.Nekako vam se ovo sve brzo desilo, praktično preko noći.- Jeste, imam još tri godine ugovor u Minesoti. Nisam uopšte razmišljao o tome, ali me je mnogo obradovao poziv radne grupe.Da li imate kompletnu sliku o dugovanjima Partizana?- Imam, znao sam to i ranije pošto sam dobar s Danilovićem i pričali smo o tome. Međutim, sada tek vidim koliko je teška situacija i da se duguje na razne strane. Imamo već neke prioritete, ali to se svodi bukvalno na dnevni nivo. Mi uopšte nemamo vremena.Već ste pominjali da rezultate ne treba očekivati preko noći. Da li ste spremni da ponovo uložite svoj novac?- Trebaće mnogo vremena, strpljenje je ono što nam najviše treba. Navijači i javnost treba to da shvate i da nam pomognu. Naravno da ću da pomognem ličnim sredstvima, ali i svaki drugi član Upravnog odbora. Verovatno ću da izdvojim i više, ali to nisu sume koje su se pojavljivale u medijima. Pokušavamo da pronađemo nove sponzore.Da li vam je Saša Danilović dao neki savet pre nego što ste prihvatili funkciju?- Ne, ali mi je poslao poruku u kojoj mi je čestitao i rekao da je uvek tu i da stoji na raspolaganju u vezi s bilo kakvom pomoći. Veoma smo bliski i zove me mlađim bratom.Da li postoji trema da će vas sada upoređivati s njim?- Nema je, on je legenda. Nema potrebe da se poredimo. Kada bih napravio bar približno onoliko koliko je on uradio kao predsednik, bio bih srećan.Vujošević nije zadovoljan zbog činjenice da s njim nije produžen ugovor. Da li ste razgovarali s njim?- Odluka je doneta na sednici Upravnog odbora. Svima nam je bilo teško zbog toga, ali ovo je neki novi Partizan koji kreće iz početka. On je ispisao fantastičnu istoriju koju će biti teško dostići. Što se tiče dugovanja prema njemu, pronaći ćemo rešenje koje će biti prihvatljivo za obe strane.Navijače najviše zanima kada će Partizan dobiti trenera.- U toku sledeće nedelje objavićemo ime trenera. Nemamo više vremena, moramo brzo da reagujemo. Što se tiče tima, imamo neke mlade igrače, dovešćemo još neke iskusnije.

Crno-bela porodicaNAJVIŠE SAM OBRADOVAO OCAŠta je na kraju bilo presudno da preuzmete Partizan?- Mnogo faktora, ali i ljubav koju gajim prema Partizanu. Kada sam rekao ocu da sam pristao, rekao mi je: „Neka si to uradio.“ Baš mu je bilo drago jer je veliki partizanovac. Na njegov nagovor sam i došao da igram za crno-bele. Meni i Mići Beriću košarka je dala sve u životu.

DUŠKO VUJOŠEVIĆ / USPESI I GADOSTI ČOVEKA KOJI JE OBELEŽIO ERU U PARTIZANUFajnal-for u Parizu 2010.Vujoševićev Partizan je iznenadio Evropu plasiravši se kao autsajder među četiri najbolja kluba. Neverovatan koš Čildresa odvojio je šampiona Srbije od finala.Dominacija i tituleDule je najtrofejniji stručnjak u istoriji Partizana. Crno-belima je doneo 12 titula šampiona države, pet puta osvojio je ABA ligu i pet puta nacionalni kup.Stvorio brojne zvezdeVujošević je poznat u radu s mladim igračima, od kojih stvara vrhunske košarkaše. Njegovi najveći biseri poslednje dekade su Peković, Bogdanović, Lovernj, Veseli...Kulturno uzdizao igračeDule je svojim košarkašima poklanjao knjige, preporučivao im je i pozorišne predstave i na taj način ih edukovao, uticao na njih i van terena.Ikona mnogih GrobaraNijedan srpski trener nije bio tako obožavan od armije navijača kao Duško Vujošević. Njemu su pevali pesme, pisali mu transparente, organizovali mitinge podrške.Psovanje i štipanje sudijaVujošević je poznat kao trener koji je previše temperamentno reagovao na sudijske odluke. Često je ulazio u verbalni sukob s njima, a nije mu bilo strano ni hvatanje za ruku i štipanje.Afera „Vršac“ i sudija JurasBio je akter nemilih scena u svlačionici arbitara u hali Milenijum u Vršcu kada je Predrag Danilović fizički nasrnuo na sudiju Marka Jurasa.Javna svađa s ČovićemRat između Vujoševića i Čovića kulminirao je svađom u emisiji „Utisak nedelje“ i Vujošević je tada čak i fizički pretio Nebojši Čoviću.Neprimerena retorikaČesto je davao zapaljive izjave i stvarao ratnu atmosferu. Tako je jednom rekao da će bombama braniti stadion Partizana.Davljenje Andrića i Bogdanovića Sportska javnost bila je šokirana Vujoševićevim potezom kad je na terenu uhvatio za vrat Bogdana Bogdanovića. Isto to kasnije je uradio i Mihajlu Andriću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track