UMESTO RASPLETA, NOVI ZAPLET: Evo ko smeta šampionu ABA lige na putu ka Evroligi
Foto: Abaliga.com

Ništa se ne pitamo

UMESTO RASPLETA, NOVI ZAPLET: Evo ko smeta šampionu ABA lige na putu ka Evroligi

Košarka -
Ukoliko se neki od francuskih košarkaških klubova prikloni novom formatu Evrolige, umesto Lige šampiona FIBA, regionalna ABA liga ostaje bez mesta u eliti.

Evroliga je nedavno potpisala desetogodišnji ugovor sa kompanijom IMG, sa namerom da naredne decenije transformiše najpopularnije evropsko takmičenje u nadmetanje u kojoj bi učestvovalo 16 klubova.

Ono što se zna jeste da 11 od spomenutih 16 timova čine oni sa A licencom – Anadolu Efes, CSKA Moskva, Armani Milano, Barselona, Fenerbahče, Laboral Kuča, Makabi Tel Aviv, Olimpijakos, Panatinaikos, Real Madrid i Žalgiris.

Jedno mesto pripada pobedniku Evrokupa, jedno pobedniku kvalifikacija, jedno šampionu Nemačke, dok bi pretposlednje mesto zauzeo neki od prebogatih klubova iz Rusije.

Poslednje upražnjeno mesto pripašće šampionu ABA lige, samo u slučaju da nijedan od klubova iz Francuske, koji su nešto naklonjeniji FIBA, ne odluči da nastupa u Evroligi.

Ranije se, takođe nezvanično, spominjalo da bi regionalna liga u slučaju ovakvog raspreta dobila mesto u kvalifikacijama, ali za sada se ništa ne zna na tu temu.

Nova Evroliga doneće i daleko bezbrižniju budućnost za arbitre, pošto će njih između 40 i 60 potpisati višegodišnje ugovore u vrednosti od 25 do 40 hiljada evra na godišnjem nivou, s tim da uz takse i nadoknade ta cifra može dostići i do 70.000 evra.

Verovatno će sve dosta biti jasnije posle sastanka predstavnika Evrolige, klubova i njihovih predstavnika koji je zakazan za sredu u Barseloni.

Nova Evroliga (16 klubova):

11 stalnih učesnika – Anadolu Efes, CSKA, Armani, Barselona, Fenerbahče, Laboral Kuča, Makabi, Olimpijakos, PAO, Real Madrid i Žalgiris

3 šampion Nemačke, tim iz Rusije, ABA ili Francuska

1 pobednik Evrokupa

1 pobednik kvalifikacija

Kurir sport / B92 sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track