(VIDEO) ZBOGOM, LEGENDO: Preminuo slavni košarkaški trener Ranko Žeravica
Foto: Dragana Udovičić

Tuga

(VIDEO) ZBOGOM, LEGENDO: Preminuo slavni košarkaški trener Ranko Žeravica

Košarka -
Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je zlato Olimpijskim igrama 1980. godine i na Svetskom prvenstvu 1970

BEOGRAD - Legendarni košarkaški trener Ranko Žeravica preminuo je jutros u 86. godini.Žeravica je rođen 17. novembra 1929. godine u Novom Miloševu (Dragutinovu).Trenerskim poslom počeo je da se bavi početkom pedesetih godina prošlog veka, u vreme kada je završavao igračku karijeru u beogradskom Radničkom i sve do 1966. godine radio je kao trener muških i ženskih kategorija. Ostaće upamćen kao stručnjak koji je početkom sedamdesetih uneo mnoge novine i savremene metode u jugoslovensku košarku, koje su bile kombinacije sovjetske i američke škole. Od 1960. do 1965. bio je pomoćnik čuvenom selektoru Aleksandru Nikoliću, a prvi trener reprezentacije postao je 1965. godineSa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je zlatnu medalju na SP 1970, kao i na Olimpijadi 1980. Srebro je osvojio na SP 1967, OI 1968, EP 1969. i 1971. Sa Jugoslavijom osvojio je bronzu na SP 1982.Pored toga, ima i odlicja sa Univerzitetskih, Mediteranskih i Balkanskih igara. Sa uspehom je vodio i reprezentaciju Argentine. Paralelno sa radom u reprezentaciji, Žeravica je početkom 70-ih selektirao tim Partizana predvođen Kićanovićem i Dalipagićem, koji je presudno uticao na kasnije uspehe crno-belih.

Žeravica je u karijeri trenirao Partizan, Barselonu, Pulu, Crvenu zvezdu, Saragosu, Desio, Napoli, Konzervas, Split, Juvekazertu. On je trenersku karijeru završio 2003. u Saragosi.Žeravica je primljen u Kuću slavnih 2007. godine

Pre šest godina Žeravica je doživeo infarkt, posle čega su mu ugrađena tri bajpasa, a u februaru ove godine ugrađen mu je stent posle novog srčanog udara, koji je doživeo u Saragosi.Košarkaški klub Crvena zvezda uputio je zahtev Evroligi i Himkiju da sutrašnji meč dva tima u Moskvi počne minutom ćutanja u čast preminulog Ranka Žeravice, saopštili su crveno-beli. Izrabranici trenera Dejana Radonjića u Rusiji nosiće crni flor na dresovima. Iz Zvezde su poručili da će naredni mečevi u ABA ligi početi minutom ćutanja.Košarkaški klubovi Partizan i Crvena zvezda oprostili su se danas od svog bivšeg trenera Ranka Žeravice."Velikan srpske i jugoslovenske košarke, predvodio je Partizan tri puta tokom svoje bogate karijere. Sa crno-belima Žeravica je osvojio državno prvenstvo SRJ 1996. godine kao i evropski Kup Radivoja Koraća 1978. Neka mu je večna slava i hvala za sve što je učinio kako za Partizan, tako i za košarku na našim prostorima", navodi se na sajtu Partizana. Crvena zvezda je sa tugom i žaljenjem obavestila košarkašku javnost o smrti Ranka Žeravice, trenera sa najviše pobeda u istoriji tog kluba. "Legendarni trener koji je obeležio epohu u svetskoj košarci, bio je jedan od integralnih uspeha i neraskidivi deo istorije Crvene zvezde. Prvi trener Crvene zvezde bio je tokom 80-ih godina prošlog veka, rekorder je po broju pobeda sa 169 trijumfa u 274 utakmice i trener je sa najviše pobeda u istoriji kluba. Pod njegovim vođstvom stasavala je plejada igrača koji su obeležili svetsku, jugoslovensku i srpsku košarku tokom decenija", navodi se na sajtu Zvezde. Iz Zvezde su podsetili na velike uspehe koje je Žeravica ostvario kao selektor Jugoslavije kao i da je 2007. godine primljen u Kuću slavnih Fiba. "Neka ti je večna slava i hvala čika Ranko!", piše u saopštenju Zvezde.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track