(VIDEO) SA NJIM SMO POSTALI SVETSKA SILA: Žeravica nam je doneo prvo svetsko i olimpijsko zlato
Foto: Marina Lopičić

Poslednji pozdrav košarkaškoj legendi

(VIDEO) SA NJIM SMO POSTALI SVETSKA SILA: Žeravica nam je doneo prvo svetsko i olimpijsko zlato

Košarka -
Ostaće upamćen kao stručnjak koji je početkom sedamdesetih uneo mnoge novine i savremene metode u jugoslovensku košarku, koje su bile kombinacije sovjetske i američke škole

BEOGRAD - Legendarni košarkaški trener Ranko Žeravica osvojio je sa svim sastavima državnih timova Jugoslavije čak dvadeset dve medalje!Žeravica je rođen 17. novembra 1929, a preminuo je jutros.

Trenerskim poslom počeo je da se bavi početkom pedesetih godina prošlog veka, u vreme kada je završavao igračku karijeru u beogradskom Radničkom i sve do 1966. godine radio je kao trener muških i ženskih kategorija.

Ostaće upamćen kao stručnjak koji je početkom sedamdesetih uneo mnoge novine i savremene metode u jugoslovensku košarku, koje su bile kombinacije sovjetske i američke škole. Od 1960. do 1965. bio je pomoćnik čuvenom selektoru Aleksandru Nikoliću, a prvi trener reprezentacije postao je 1965. godine. Žeravica je prvu zlatnu medalju za naš nacionalni tim osvojio na nezvaničnom SP 1966. godine u Čileu. Naredne godine osvojio je srebro na SP u Urugvaju. Usledilo je još jedno srebro i to 1968. na OI u Meksiku. Niz srebrnih medalja nastavio je na EP 1969.

Prvi trener Crvene zvezde bio je tokom 80-ih godina prošlog veka, i rekorder je po broju pobeda sa 167 trijumfa na 272 utakmice, i trener je sa najviše pobeda u istoriji kluba.Žeravica je u karijeri trenirao Partizan, Barselonu, Pulu, Crvenu zvezdu, Saragosu, Desio, Napoli, Konzervas, Split, Juvekazertu. On je trenersku karijeru završio 2003. u Saragosi.Ranko Žeravica je od 2007. godine član FIBA kuće slavnih, a dobio je i najveće priznanje Udruženja košarkaških trenera za životno delo.Košarkaški klub Crvena zvezda uputio je zahtev Evroligi i Himkiju da sutrašnji meč dva tima u Moskvi počne minutom ćutanja u čast preminulog Ranka Žeravice, saopštili su crveno-beli. Izrabranici trenera Dejana Radonjića u Rusiji nosiće crni flor na dresovima. Iz Zvezde su poručili da će naredni mečevi u ABA ligi početi minutom ćutanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track