(VIDEO) POLICIJA IH RASKRINKALA: Teroristi amateri, a hteli da prave haos na Olimpijskim igrama
Foto: Reuters

operacija Hešteg

(VIDEO) POLICIJA IH RASKRINKALA: Teroristi amateri, a hteli da prave haos na Olimpijskim igrama

Rio 2016 -

Brazilska policija uhapsila je danas deset pripadnika "amaterske" terorističke grupe, koji su izrazili lojalnost samozvanoj Islamskoj državi i planirali da izvrše terorističke napade tokom predstojećih Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

To je izjavio brazilski ministar pravde Aleksander Moraeš.

Antiteroristička operacija kodnog imena "Hešteg" je dosad najkonkretniji bezbednosni incident uoči Olimpijskih igara, koje počinju 5. avgusta, prenela je agencija AFP.

Moraeš je grupu potencijalnih terorista, koji su državljani Brazila, opisao kao "apsolutno amatersku i dezorganizovanu ćeliju".

Pripadnici grupe su uhapšeni u deset saveznih država Brazila, a bili su u međusobnom kontaktu preko aplikacija za razmenu poruka "Whatsapp" i "Telegram".

Većina njih se pre planiranja napada nije poznavala, a nije poznato ni da li su se ikad sreli uživo, navode brazilske vlasti.

Policija umanjuje i važnost navodne povezanosti uhapšenih sa Islamskom državom, koja je preuzela odgovornost za niz krvavih terorističkih napada na civile u Francuskoj i drugim zemljama sveta.

"Neki od njih su putem interneta izrazili lojalnost IS, ali nisu imali lični kontakt sa džihadistima putem Whatsappa", rekao je Moraeš u obraćanju novinarima u Braziliji.

On je istakao da je nepromenjena bezbednosna situacija u Brazilu uoči Olimpijskih igara, prvih koje se održavaju u Južnoj Americi.

U saopštenju brazilskog Ministarstva pravde se navodi da su agenti u aprilu počeli da nadgledaju razmenu poruka između članova grupe, koja se nazivala "Branioci šerijata".

Najkonkretnija akcija koju su uspeli da preduzmu potencijalni teroristi jeste pokušaj stupanja u kontakt sa trgovcem oružjem iz susednog Paragvaja, kako bi kupili kalašnjikov, rekao je Moraeš.

Druge pripreme za napad, o kojima su razgovarali članovi grupe, ukazuje na amatersku prirodu te organizacije, posebno imajući u vidu da je do Olimpijade ostalo samo dve nedelje.

"Oni su se nedavno dogovorili da počnu da se obučavaju u borilačkim veštinama", rekao je ministar.

U operaciji "Hešteg" je učestvovalo oko 130 policajaca, a osim desetorice uhapšenih, privremeno je privedeno još dvoje ljudi, dok su dve osobe i dalje u bekstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track