BRITANCI O NOLETU: Loš momak koji ništa loše nije uradio, čak ni bebi oteo slatkiš...
Foto: AP

BBC: Đoković zaslužuje više poštovanja

BRITANCI O NOLETU: Loš momak koji ništa loše nije uradio, čak ni bebi oteo slatkiš...

Tenis -
Đoković je pobedio Federera u četiri seta, a Švajcarac je imao veću podršku navijača na Vimbldonu

LONDON - Novinar Bi-Bi-Sija Tom Fordajs napravio je zanimljiv tekst o prvom reketu sveta Srbinu Novaku Đokoviću i njegovoj pobedi nad Rodžerom Federerom u finalu Vimbldona."Pobedniku ide plen. Ide Novaku Đokoviću, posle pobede u četiri seta nad Rodžerom Federerom. To nije baš instinktivan emotivan odgovor kada neko osvoji devetu grend slem titulu i sa Vimbldona nosi 1,8 miliona funti. Ali Federer je kralj Centralnog terena, a čovek koji ga sa trona skida mora da nosi neizbežno breme kako je uradio nešto nefer", naveo je Fordajs i nastavio:"U nedelju je 33-godišnji Federer, sedmostruki osvajač ovog slavnog turnira, imao podršku svakog muškarca, ženu i lepo obučenog menadžera iza svojih leđa da porazi u isto vreme godinama vladajućeg igrača.To je Đokovića, aktuelnim šampionom i svetskim brojem 1, učinilo najusamljenijim čovekom u jugozapadnom delu Londona. On je hladnokrvni ubica Federerove bajke i romantičnih snova njegovih voljenih navijača.Šta može da uradi? On je loš momak koji nije uradio ništa loše. On nije oteo bebi slatkiš, ili otkazao dolazak za Božić, niti je uperio džinovski zrak smrti ka najvećim gradovima sveta.Umesto toga, pretekao je četiri legende na večnoj Grend slem listi: Andrea Agasija, Džimija Konorsa, Ivana Lendla i našeg dragog Freda Perija). On ima dva slema više od Džona Mekinroa, tri više od štefana Edberga i svog trenera Borisa Bekera. Sledeći mu je Bjorn Borg".

Britanac piše da je to Đoković uradio bez mane."Takvom preciznošću da se kreda podizala sa osnovne linije posle svakog udarca, takvom snagom da je čovek kao Federer u tako skraćenom prostoru morao da juri i da se povlači, takvom brzinom i intenzitetom da je protivnik morao da se brani i da osvaja više vinera da bi postigao poen.U jednom trenutku, kada je Federer poslao jedan odličan topspin lob dok je jurio da vrati brejk u trećem setu, navijač sa “jeftinijeg” dela tribina je gotovo u ekstazi viknuo: RODŽERE, TI SI GENIJE!I šta to znači za Đokovića, koji je Federera pobedio u dva vimlbdonska finala zaredom, i osvojio četiri grend slem titule od poslednje Federerove?Đoković je čudo žestoko kompetativne ere, talenat koji nije napredovao samo kroz kasnu fazu zlatnih godina Federera i Rafaela Nadala, već su se pojavili sveži rivali kao Endi Marej i Sten Vavrinka.I opet je neminovno postajao korektan negativac uz one kitnjaste heroje, kao zlokobni Terens Stamp u “Supermenu 2″, ne kao General Zod, nego General Đok", napisao je britanski novinar i dodao da Đoković u narednim godinama trebalo da dobije ono što zaslužuje.

Reči hvale o Novaku u pomenutom tekstu imao je i bivši britanski teniser Tim Henman, četiri puta učesnik polufinala Vimbldona."Kada malo razmislite o tome kako je Novak svaki kamen postavio na pravo mesto, kako njegov servis stalno napreduje, o njegovoj ishrani, njegovoj pripremi - sve je to prva klasa. On je na vrhuncu, ima 28 godina i ja ga vidim na vrhu ove igre i narednih pet ili šest godina. Vidim ga kako vrlo brzo dodaje trofeje svojoj grend slem kolekciji."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track