(VIDEO) PAO I VERDASKO: Đoković preko bivšeg srpskog zeta prošao u osminu finala AO
Foto: REUTERS

Australijan open

(VIDEO) PAO I VERDASKO: Đoković preko bivšeg srpskog zeta prošao u osminu finala AO

Tenis -
Srpski teniser Novak Đoković je u trećem kolu Australijan Opena, savladao Španca Fernanda Verdaska sa 7:6, 6:3, 6:4, a u narednom kolu će igrati protiv Žila Milera, koji je bio bolji od Džona Iznera 7:6, 7:6., 6:4

Prvi teniser sveta Novak Đoković plasirao se u osminu finala Australijen Opena, pošto je danas u trećem kolu savladao Španca Fernanda Verdaska sa 7:6 (10:8), 6:3, 6:4.

Najbolji srpski teniser je pre svega pametnom i skoncentrisanom igrom, uz korišsvćenje snage protivnika protivnika, otvorio vrata četvrtog kola u kojem će se sastati sa Luksemburžaninom Žilom Milerom, koji je napravio iznenaađenje eliminisavši Amerikanca Džona Iznera sa 3:0 u setovima.

Koliko je Đoković bio superioran u izboru taktike najbolje govori podatak da je duplo manje grešio od Verdaska koji je napravio skoro 50 neiznuđenih grešaka.

Đoković je posle izjednačene igre na početku prvog seta, u taj brejku uspeo da slomi Verdasaka iskoristivši četvrtu set loptu, da bi u drugom delu igre "upalio motore", ekspresno vezao tri gema za vođstvo od 3:0 i tim jednim brejkom prednosti držao Španca do kraja seta na distanci, ponovo iskoristivši četvrtu set loptu.

Verdasko je pokušavao da parira Đokoviću snažnim udarcima, ali je u nekim trenucima delovao kao pomalo "raštelovani top", koji je promašivao sigurne poene.

Đoković je u trećem setu ponovo za trenutak pustio Verdaska da "vodi igru", da bi iznenada napravio rani brejk, preuzeo "dizgine" i dominirao do kraja duela, iskoristivši prvu meč loptu.

Đoković sada vodi protiv Verdaska sa 7:4 u međusobnim mečevima, a sa narednim protvnikom Milerom do sada se nije sastajao.

Ovo je Đokovićevo deveto uzastopno četvrto kolo na Australijen Openu, čiji je pehar do sada osvajao četiri puta - 2008, 2011, 2012, i 2013. godine.

Tok meča

6:4 - Iako je bilo 30:30 Novak je završio posao u tri seta

5:4 - Verdasko je uspeo da produži meč

5:3 - Novak je bio u malom problemu, ali se posle 0:30 izvukao

4:3 - Verdasko je lako sa samo jednim izgubljenim poenom dobio servis gem

4:2 - Novak je lako potvrdio prednost brejka

3:2 - Maločas sed izvukao, ali sada nije uspeo. Đoković je napravio brejk u petom gemu trećeg seta

2:2 - Novi lagani gem na servis prvog igrača sveta

1:2 - Verdasko je spasao dve brejk lopte i sačuvao servis u trećem setu

1:1 - Novak je izjednačio sa samo jednim izgubljenim poenom

0:1 - Verdasko je lako osvojio uvodni gem

Treći set

6:3 - Uz malo muke prvi teniser sveta je posle nešto više od sat i po igre došao do vođstva od 2:0

5:3 - Novak je imao tri brejk šanse, od toga dve vezane, ali će za osvajanje drugog seta morati da servira

5:2 - Još jednom sa nulom

4:2 - Verdasko je ponovo došao do prvog servisa i dobio je i drugi gem u drugom setu.

4:1 - Novi Đokovićev gem sa nulom

3:1 - 12 asom na meču Verdasko je prekinuo Novakovu seriju

3:0 - Verdasko je imao tri vezane brejk lopte, ali je Novak sa tri asa došao do izjednačenja. Potom je usledio servis viner i na kraju greška Španca za 3:0

2:0 - Konačno je uspeo! Đoković je prvi put na meču oduzeo servis Verdasku

1:0 - Posle velike borbe u taj brejku prvog seta, Novak je lako dobio uvodni gem u drugom setu.

Drugi set

7:6 - Verdasko je prvi napravio mini brejk i poveo sa 2:1. Novak je međutim brzo uzvratio ali se na promenu strana otišlo sa vođstvom Verdaska 2:4.Španac u 13. gemu sjajno servira, ali je u devetom poenu napravio prvu duplu grešku na meču. Posle 55. minuta igre Đokovićje došao do prve set lopte.

Na sve to Verdasko je odgovorio asom, pa su se strane još jednom promenile 6:6. Sjajan tenis se igrao, a Novak je propustio i drugu set loptu. Do treće je došao na servis Verdaska. Ali ni nju nije iskoristio 8:8.

Četvrta set lopta je konačno realizovana 10.8

6:6 - Idemo u taj brejk. Đoković je lako došao do izjednačenja, iako je Verdasko dobio do sada rekordna dva poena

5:6 - Pritisak prvog igrača sveta je sada bio nešto manj, nije bilo brejk šanse, ali je jasno da se Španac mnogo više muči servis gemovima od Đokovića

5:5 - Đoković nema ni najmanji problem u servis gemovima, izgubio je tek treći poen

4:5 - Novak je opet pretio, ali Verdasko kad god je u opasnosti servisom stvara prednost i izvlači se.

4:4 - Još jedan lagani gem na servis Đokovića

3:4 - Verdasko je na 15:30 promašio smeč, iako je Novak bio daleko van terena. Đoković nije iskoristio ni ove prilike. Španac je potom sa dva asa dobio gem

3:3 - Novak nema nikakvih problema sa servisom i lako rešava gemove, koji počinju njegovim udarcem

2:3 - Opet se igralo na razliku, ali ovoga puta je izostala prilika za brejk

2:2 - Đoković je sada na svoj servis izgubio prvi poen, ali je lako dobio gem

1:2 - Novak je imao dve brejk lopte, koje je propustio. Potomje posle 5 izjednačenja i 7 minuta igre Verdasko je dobio treći gem

1:1 - Bez izgubljenog poena Novak je dobio prvi servis gem

0:1 - Novak je došao do 30:30, ali je Španac dobio prvi servis gem

Prvi set

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Novak Đoković je prvi favorit za osvajanje Otvorenog prvenstva Australije, a u dosadašnjem toku sezone nastupao je na egzibiciji u Abu Dabiju gde je stigao do finala, ali nije igrao zbog bolesti u istom, dok je na turniru u Dohi poražen u četvrtfinalu od Hrvata Ive Karlovića.

On je u prvom kolu ovogdišnjeg Australijan Opena salvadao Slovenca Aljaža Bedenea rezultatom 6:2, 6:1, 6:4, dok je u drugoj rundi bio još ubedljiviji i sa 6:0, 6:1, 6:4 eliminisao Rusa Kuznjecova. Srbin je do sada četiri puta bio šampion u Australiji, a prošle godine je eliminisan od kasnijeg osvajača Stena Vavrinke.Španac, Fernando Verdasko, trenutno je 33. igrač planete, a na ovogodišnjem Otvorenom prvenstvu Australije startovao je pobedom nad Britancem Džejmsom Vardom rezultatom 3:1, po setovima 2:6, 6:0, 7:6 (8:6), 6:3, dok je u drugom kolu bio bolji od Japanca Soede sa 6:3, 6:2, 7:6 (7:3).

Novak Đoković i Fernando Verdasko do sada su se sastali 12 puta, a Srbin u pobedama vodi sa 7:5. Poslednji duel odigran je u Pekingu 2013. godine, a Novak je slavio rezultatom 2:1, po setovima 7:5, 2:6, 6:2.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track