Srpskoj košarci u ovom haosu treba čvrst stav
Foto: Kurir

Pazivamo

Srpskoj košarci u ovom haosu treba čvrst stav

Komentar dana -

Organizacija treba da izađe sa stavovima i da stane iza njih, baš kao što su to sada uradili klubovi ABA lige

Srpska košarka je više uspešna takmičarski nego što je stabilna u svetlu aktuelnih prepucavanja na relaciji FIBA - Evroliga.

U svemu tome gubi košarka, bez obzira na to ko je na kojoj strani. Organizacije koje treba da zaštite taj sport, da ga dignu na nivo fudbala, nisu iskoristile šansu. Svi sada traže mesto pod suncem, a sunca trenutno nema. FIBA nije uspela na vreme da se postavi i izgura nešto što je uradila Evroliga.

Mora da postane svesna da su progresivnije ideje ipak na strani ovih drugih i da je rešenje samo u zajedničkoj opciji. Ne kažem da je forma Evrolige i Evrokupa idealna, ali je svakako dobra.Našoj košarci je potreban mir da bi se nastavili uspesi. Za to je neophodan ozbiljan autoritet, a ne sumnjam da ga Dragan Ðilas ima. Organizacija treba da izađe sa stavovima i da stane iza njih, baš kao što su to sada uradili klubovi ABA lige.

Borila se krvavo da dobije status u Evroligi. I sada neko kaže da treba ukinuti tu ligu. To je onda jedna politička odluka. Onaj ko smatra da je to palo s Marsa grdno se vara. Ovaj prostor jednostavno ne sme da se razbije jer kroz taj kvalitet ćemo dobiti nove igrače i klubove.Srbija mora da ima jasan i čvrst stav, ne na bazi straha, nego na bazi interesa. Lično bih se uvek priklonio onome što je izrečeno na sastanku klubova ABA lige. I mora FIBA da shvati da je zakasnila, da nije uradila što je mogla.

Onda treba da pruži ruku onome ko je to bolje i savremenije uradio. FIBA sada izlazi sa ultimatumima, ali za to je potrebno da ste bili kristalno čisti u prošlosti. Ali ako je FIBA prepustila klubovima da formiraju ULEB udruženje, nemoj sada da ih vraćaš tamo gde će im biti lošije.Neka pronađu zajedničko rešenje, a ako su nepomirljivi, pre bih dao prednost klupskim interesima. Uostalom, savezi zavise od njih.Dragan Kapičić, bivši predsednik KS Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track