OKRUŽNI ZATVOR U ZAJEČARU: Osuđenici u humanitarnoj akciji za pomoć mladima sa smetnjama (FOTO)
Foto: UIKS

UIKS

OKRUŽNI ZATVOR U ZAJEČARU: Osuđenici u humanitarnoj akciji za pomoć mladima sa smetnjama (FOTO)

Crna Hronika -

Zaposleni i osuđenici Okružnog zatvora u Zaječaru uključili su se u projekat „Kuća od papira“ udruženja „Rime“ koje pruža podršku osobama sa intelektualnim teškoćama u istočnoj Srbiji.

U pitanju je projekat u kome su mladi sa intelektualnim smetnjama uključeni u proces reciklaže istrošenih paklica cigareta i proizvodnju papira od koga se dalje izrađuju zahvalnice, pozivnice, čestitke, papir za crtanje, dekoraciju

- Zaposleni i osuđenici odlučili su da podrže ovaj projekat doniranjem paklica cigareta jer su im potrebne za rad u dnevnom boravku i radno-okupacionom centru kako bi se ovaj projekat učinio održivim - izjavio je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević.

1 / 4 Foto: UIKS

On je naglasio da je potrebna šira podrška zajednice, posebno kompanija koje to mogu, da zaposle osobe sa intelektualnim teškoćama koje su radno sposobne, ali spadaju u teško zapošljivu kategoriju stanovništva.

- Zavod u Zaječaru, i zaposleni i osuđena lica, su ovim humanim gestom skrenuli pažnju javnosti na osobe kojima je rad u dnevnom boravku veoma bitan za socijalizaciju, a u ovom trenutku ima 30 porodica koje su upućene na rad ovog udruženja - rekao je Carević.

On je naveo i da se bliži najveći hrišćanski praznik Uskrs i da je to vreme da se okrenemo humanosti i uputimo pomoć nekome iz svog okruženja.

Osuđenici i zaposleni u OZ Zaječar su u februaru učestvovali u sređivanju kuće porodice sa sedmoro maloletne dece kojoj je požar u potpunosti uništio dom.

Osuđena lica su svoju humanost pokazala i kad su u zavodskoj kuhinji pripremali obroke za decu ometenu u razvoju pošto su ranije stekli sertifikate za pekare tokom izdržavanja kazne zatvora u ovom zavodu.

Osuđenici više kazneno-popravnih ustanova u Srbiji su u proteklih nekoliko godina donirali novac za lečenje bolesne dece, kupovinu medicinskih pomagala, izradu posteljine za porodilišta i ishranu korisnika u dečijim svratištima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track