ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: U Rajačkim pivnicama pije se samo vino
Foto: Marina Lopičić

KOLUMNA

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: U Rajačkim pivnicama pije se samo vino

Stars -

U ovom selu niko ne živi, već svaka kuća predstavlja vinski podrum

Ovog vikenda evo me u Istočnoj Srbiji, u gradu Hajduk Veljka i Stevana Mokranjca. Privukla me je priča o jedinstvenom naselju u kome stanuje samo vino.

Rajačke pimnice (ili, kako ih takođe zovu - Rajačke pivnice) nalaze se na brežuljku pored sela Rajac, nedaleko od Negotina. U pitanju je selo sastavljeno od kamenih kućica, koje služe isključivo za proizvodnju i čuvanje vina. Rajačke pimnice su jedinstvene po tome što, iako po svemu nalikuju na selo, u njima niko ne živi tokom cele godine. Svaka kuća predstavlja vinski podrum, čiji vlasnici žive u selu Rajac, koje se nalazi na petnaest minuta hoda od pimnica. Iako se često naziva Rajačke pivnice, ovo mesto zapravo nema veze sa pivom. Naziv mesta potice od glagola piti - pimnice su mesto gde se pije. Medutim, odavno je odomaćen i naziv Rajačke pimnice - ali ne dajte da vas sve ovo zbuni - u ovim pimnicama pije se samo vino.

foto: Dragana Udovičić

Zbog zemljišta i klime pogodnih za razvoj vinove loze, Negotinska krajina bila je važan vinogradarski region još u doba Rimljana, od trećeg veka naše ere. Kada je 1870. u zapadnoj Evropi parazit filoksera izazvao nestašicu vina, došlo je do procvata vinogradarstva u Negotinskoj krajini, u kojoj, zbog peskovito krševite strukture tla, filoksera nije mogla da se proširi. Tada je negotinsko vino počelo da se izvozi u Austrougarsku, Francusku, Englesku i Rusiju. U ovim krajevima nastali su posebni kompleksi namenjeni proizvodnji i čuvanju vina, poznati kao pimnice, koji podsećaju na omanja sela. Rajačke pimnice sagrađene su u periodu između sredine 18, i tridesetih godina 20. veka. Rajačke pimnice danas imaju oko šezdeset aktivnih vinskih podruma, od preko tri stotine, koliko ih je nekada bilo. Kada se popnete na Belo brdo i stignete u Rajačke pimnice, primetićete da one predstavljaju maleno selo sačinjeno od kuća sagrađenih od tesanog kamena i brvana. Postoji glavni trg sa česmom, i nekoliko malih trgova, oko kojih su kuće poređane u mnoštvu sokaka koji čine svojevrstan lavirint.

Na izlasku se nalazi rajačko groblje, sa mnoštvom starih nagrobnih spomenika od tesanog kamena. Postoji teorija po kojoj lokacija groblja, tj. činjenica da su se stanovnici Rajca sahranjivali ne pored sela u kome su živeli, nego pored sela u kome su držali vino, govori nešto o značaju vina u životu ljudi iz ovih krajeva.

Do naredne nedelje i nove priče Žika Šarenica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track