TUGA: Anastasija više neće videti sestru i brata!

Devetogodišnjakinji iz Vranja nema spasa

TUGA: Anastasija više neće videti sestru i brata!

Društvo -
Devojčica koja se nalazi u Češkoj na lečenju toliko je loše da joj lekari neće dozvoliti da putuje u Srbiju jer ne bi preživela; Otac Dragan otputovao u Prag kako bi poslednji put video Anastasiju živu

VRANJE - Odlučuju sekunde i minuti?!Mala Anastasija Trajković (9) iz Vranja, koja je nakon protonskog zračenja zbog hordoma na oku prebačena u Kliniku za pedijatriju u Pragu, neće se vratiti kući u Vranje, odlučio je lekarski konzilijum ugledne češke zdravstvene ustanove. Kako je saopšteno iz Praga, doktori ne žele da potpišu otpusnu listu, jer Anastasija neće izdržati put do Srbije.Poslednja želja- Nismo uspeli da joj ispunimo poslednju želju da vidi brata i sestru. Greškom i neznanjem lekara u Srbiji moju ćerkicu ću kući vratiti u kovčegu - kaže otac Dragan dok mu suze kao potoci liju niz lice i dodaje da tumor od kojeg je obolela mala Anastasija u jednom od tri slučaja napada i pluća.- Zvali su me iz Češke i rekli mi da Anastasija ne može da dođe kući. Kako je rekao lekar koji je vodio slučaj, ona neće izdržati ni put avionom, niti bilo kojim drugim prevoznim sredstvom - kaže otac spremajući se za put da poslednji put vidi i zagrli svoju mezimicu:- To je sjajno dete, ne mogu vam reći. Anastasija je gotova i ja odlazim hitno u Prag da je vidim dok je još živa!Doktor Aleksandar Stajić, gradski odbornik Vranja zadužen za zdravstvo i socijalnu zaštitu, od prvog trenutka je s porodicom Trajković. Tu je da pomogne, kao što je i grad od samog početka činio. Draganu su dali 40.000 dinara za put da bi poslednji put video svoju ćerkicu. Situacija je izuzetno teška. I njemu je, kaže za Kurir, teško jer i on preživljava celu ovu tragediju porodice Trajković.- Najteže je majci Snežani, koja je kraj bolesničke postelje svoje ćerke Anastasije. Ona je stalno u kontaktu sa suprugom i decom koja su u Vranju. Grad Vranje će pomoći ovoj porodici s obzirom na to da samo majka radi i da školuju dva deteta. Žao mi je što je toliki trud bio uzaludan - kaže doktor Stajić.Otkazuju i plućaInače, Anastasiji je za veoma kratak period redak tumor, hordom, metastazirao i uništio pluća. Jedno plućno krilo je u potpunosti otkazalo, dok drugo funkcioniše oko 50 odsto. Niški doktori, i pored nekoliko operacija, nisu uspeli da otkriju od koje bolesti boluje. Roditelji tvrde da je tom prilikom lekar „čačkanjem“ prouzrokovao stvaranje metastaza. Prema rečima rođaka, Anastasija je u bolnici rekla majci da umire i da hoće poslednji put da vidi brata i sestru. Otac, uz jecaje i suze, kaže da novac koji je čuvao da pošalje supruzi i ćerki sada ostavio jer će im trebati za sahranu.

PatnjaDETE U MUKAMAPrema rečima majke, Anastasija je primila 11 terapija jakog protonskog zračenja i tako je zaustavljeno širenje karcinoma, ali je konstatovano da je lečenje počelo kasno i da su metastaze već zahvatile pluća. Trenutna dijagnoza kod devojčice je hordom četvrtog, odnosno poslednjeg stepena. Mala Anastasija je, prema rečima majke, koja je sve vreme s njom, na aparatima za disanje i trpi velike bolove u glavi i grudima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track