(VIDEO) UŽIVO DAN 107 FAŠISTI U VLADI: Desni sektor podržao Porošenka u zamenu za portfelj u vladi
Foto: Reuters

Strašno

(VIDEO) UŽIVO DAN 107 FAŠISTI U VLADI: Desni sektor podržao Porošenka u zamenu za portfelj u vladi

Planeta -
Vođa fašista Dmitro Jaroš postaće ministar, a Desni sektor zauzvrat podržava vanredne parlamentarne izbore i mobiliše 5.000 dobrovoljaca za borbu protiv pristalica federalizacije na istoku Ukrajine

KIJEV - Ukrajinska fašistička partija "Desni sektor" pristala je da podrži izabranog predsednika zemlje Petra Porošenka u zamenu za mesto u vladi za svog lidera Dmitra Jaroša, koji je i sam bio predsednički kandidat, javlja Raša tudej.

Zato sada Jaroševi ultranacionalisti lobiraju za raspisivanje vanrednih palamentarnih izbora i mobilišu 5.000 dobrovoljaca za kaznenu ofanzivu protiv pristalica federalizacije na jugoistoku Ukrajine.

Dmitro Jaroš, budući ministar Foto AP
Dmitro Jaroš, budući ministar Foto AP

"'Desni sektor' prihvata pravila igre", izjavio je predstavnik te partije Borislav Berezi.

Ako sastav nove skupštine ne bude odgovarao Porošenku, fašisti su pristali da je popune "ako bude neophodno". Najavili su da će formirati poslanički klub s nacionalističkom partijom "Sloboda".

Angela Merkel Foto Reuters

15.30 - Nemački kancelar Angela MerkeL zapretila je Rusiji novim sankcijama ako Moskva ne bude dala podršku smirivanju krize u Ukrajini, javlja Rojters. "Na ruskoj granici nema dovoljno kontrole, mnoštvo naoružanih ljudi može nesmetano da uđe u Ukrajinu, a to doprinosi destabilizaciji", izjavila je ona u parlamentu. "Ako se to ne preseče, uvešćemo dodatne sankcije bez kolebanja", kazala je Merkelova. I ona je pozvala predsednika Rusije Vladimira Putina da se sastane s pobednikom na ukrajinskim predsedničkim izborima Petrom Porošenkom.

Čak Hejgel, Foto Reuters
Čak Hejgel, Foto Reuters

15.09 - Američki sekretar odbrane Čak Hejgel izjavio je danas u Briselu da SAD pomažu izgradnju odbrambrenih kapaciteta Ukrajine i Gruzije i da će nastaviti da to čine. "Pomoćnik i zamenik sekretara odbrane boravili su ovih dana u Kijevu da ponude savete o vojnim reformama i izgradnji institucija", rekao je Hejgel novinarima nakon završetka dvodnevnog minstarskog sastanka u sedištu NATO. Hejgel nije pomenuo direktnu vojnu pomoć, ali je ukazao da se američka podrška sastoji od fiansijske pomoći, programa obuke ukrajinskih i gruzijskih vojnika i zajedničkih vojnih vežbi.

Britanija optužila Rusiju da širi dezinformacije Foto Reuters
Britanija optužila Rusiju da širi dezinformacije Foto Reuters

14.22 - Britanija je optužila Rusiju da podgreva nemire na istoku Ukrajine "bujicom dezinformacija" i pozvala zvaničnu Moskvu da izvrši pritisak na proruske snage da okončaju sukob sa ukrajinskim snagama. U jednom od najoštrijih komentara do sada na ovu temu, britanski Forin ofis je saopštio da nije kredibilno za Rusiju da poriče odgovornost za događaje na istoku Ukrajine.

Dejvid Kameron i Vladimir Putin sastaju se sutra na margina proslave iskrcavanja u Normandiji Foto AP
Dejvid Kameron i Vladimir Putin sastaju se sutra na margina proslave iskrcavanja u Normandiji Foto AP

Britanski premijer Dejvid Kameron razgovaraće sutra sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Francuskoj, gde će obojica boraviti povodom obeležanja 70. godišnjice iskrcavanja u Normandiju. Britanski zvaničnici navode da Kameron želi da iskoristi sastanak da ohrabri Putina da izgradi odnose saradnje sa novoizabranim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

Petar Porošenko: Mirovni plan posle inauguracije Foto Reuters
Petar Porošenko: Mirovni plan posle inauguracije Foto Reuters

13.55 - Petar Porošenko izjavio je posle sastanka s predsednikom SAD Barakom Obamom u Varšavi da će objaviti plan za mirno rešenje krize na istoku Ukrajine posle svoje predsedničke inauguracije u subotu. On nije otkrio druge detalje šta bi taj plan mogao da sadrži, preneo je Rojters.

http://www.youtube.com/watch?v=Ha3O-ppzuGQ

13.43 - 300 pripadnika samoodbrane Slavjanska je ubijeno a oko 500 je ranjeno u žestokim sukobima kod Slavjanska i Krasnog Limana u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, javlja Glas Rusije. U jutrošnjim napadima ukrajinskih borbenih aviona na Semjenovku, predgrađe Slavjanska, uništen je štab lokalnih snaga samoodbrane, prenosi Interfraks. "Ukrajinska armija je cele noći granatira Semjonovku, a izvršeno je i nekoliko vazdušnih napada", saopštile su snage samoodbrane.

Sergej Lavrov i Džon Keri sutra razgovaraju u Parizu, Foto AP
Sergej Lavrov i Džon Keri sutra razgovaraju u Parizu, Foto AP

13.02 - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri razgovaraće sutra u Parizu, a jedna od glavnih tema biće kriza u Ukrajini, izvestili su ruski mediji.Glavna tema sastanka zvaničnika Rusije i SAD biće kriza u Ukrajini uzimajući u obzir za subotu planiranu inauguraciju Petra Porošenka, koji je pobedio na vanrednim parlamentarnim izborima u Ukrajini, javio je Glas Rusije.Učesnici sastanka će razmotriti unutrašnji konflikt u Siriji i proces odnošenja hemijskog oružja iz te bliskoistočne države.U Francuskoj će u petak biti održana svečanost posvećena 70. godišnjici savezničkog iskrcavanja u Normandiji, najvećoj desantnoj operaciji u istoriji, koja je otvorila "drugi front“ u Evropi tokom Drugog svetskog rata.

Filip Bridlav: Većina ruskih vojnika povukla se s ukrajinske granice Foto AP
Filip Bridlav: Većina ruskih vojnika povukla se s ukrajinske granice Foto AP

12.42 - Rusija je povukla većinu vojnika sa ukrajinske granice, ali deo ruskih snaga "izgleda kao da namerava da ostane", izjavio je danas vrhovni komandant NATO Filip Bridlav. Bridlav je rekao i da su ruska neregularna vojska, snage koje Rusija podržava i rusko finansiranje bili veoma aktivni na istoku Ukrajine i da to "mora da stane", prenela je agencija Rojters.

Vladimir Putin juče je položio cveće na spomenik pesnika Sergeja Mihalkova, autora teksta himne Rusije, Foto Reuters

12.22 - Na jugoistoku Ukrajine nema ruskih vojnih stručnjaka ili vojnih jedinica niti ih je bilo, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu francuskom televizijskom kanalu TF-1 i radiju "Evropa 1". Putin je takođe odbacio sugestije da Rusija namerava da anektira ili destabilizuje jugoistok Ukrajine, prenosi Itar-Tass. "Ne, nikada se time nismo bavili i ne bavimo se ni sad. Današnje vlasti u Ukrajini moraju da uspostave dijalog sa sopstvenim stanovništvom, ali ne putem oružja, tenkova, aviona, nego putem pregovaračkog procesa", rekao je predsednik Rusije.

Dmitrij Peskov, Foto AP

12.15 - Zvanični Kremlj ne isključuje mogućnost da tokom obeležavanja 75 godina Dana D dođe do susreta između ruskog i ukrajinskog predsednika, Vladimira Putina i Petra Porošenka, izjavio je danas Putinov portparol Dmitrij Peskov. On je u izjavi za agenciju Itar-Tas s rekao da susret Putina i Porošenka nije u planu, ali budući da će učesnici obeležavanja Dana D u Francuskoj tokom tih ceremonija biti zajedno, u jednoj grupi, nije isključeno da će doći do kontakta između predsednika Rusije i Ukrajine.

Jurij Prodan: pregovori na dva koloseka Foto Reuters

11.16 - Pregovori o ceni gasa između Ukrajine i Rusije prevedeni su na dvostrani format i sprovode se na nivou privrednih subjekata, rekao je danas novinarima ukrajinski ministar energetike i rudarstva Jurij Prodan. "Pregovori su prevedeni na dvostrani format i vode se između preduzeća Naftogas i Gasprom. To je predlog ruske strane. Pregovori se vode u Berlinu", citirao je Itar tas Prodana.

Barak Obama i Petar Porošenko

10.22 - Predsednici SAD i Ukrajine Barak Obama i Petro Porošenko sastali su se danas u Varšavi. Taj susret dogodio se u okviru evropske turneje americkog predsednika, koja ima za cilj da ublaži bezbednosnu zabrinutost u istočnoj Evropi posle pripajanja Krima Rusiji i događaja koje je Vašington označio kao pokušaje da se destabilizuje Ukrajina, prenela je agencija AFP. Obama očekuje, navela je agencija AP, da će Porošenko moći da ujedini Ukrajinu i da je izvuče iz krize. On je već kazao da od ruskog predsednika Vladimira Putina traži da prizna Porošenkov izbor, da ne podstiče podele u Ukrajini i da započne ponovnu izgradnju poverenja sa zapadnim zemljama.

Aleksandar Turčinov Foto Reuters
Aleksandar Turčinov Foto Reuters

10.05 - Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine i predsednik parlamenta Aleksandar Turčinov otputovao je na istok zemlje u posetu jednoj kasarni ukrajinske vojske, javlja UNN. To je soapštio zamenik predsednika parlamenta Ruslan Košuljinskij.

09.52 - Snage samoodbrane Slavjanska kažu da su oborile još jedan helikopter ukrajinske vojske. Helikopter je pao u blizini ciglane, javlja Itar-Tas pozivajući se na predstavnika narodne milicije Slavjanska.

Vitalij Čurkin Foto Reuters
Vitalij Čurkin Foto Reuters

09.30 - SAD ne smeju da koriste situaciju u Ukrajini za jačanje svog vojnog prisustva u svetu, rekao je ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin. "Ako bi se politika sastojala u tome da se situacija u Ukrajini iskoristi da se stekne prednost i ojačaju mišići, to bi samo naškodilo opštoj međunarodnoj saradnji", rekao je on novinarima. Čurkin je rekao i da Moskva smatra da je veoma važno da Savet bezbednosti UN što pre usvoji nacrt ruske rezolucije o Ukrajini, jer bi to odigralo značajnu ulogu u okončanju nasilja u toj zemlji. "Nastavak onoga što se sada dešava u jugoiastočnim regionima Ukrajine, doveo bi do pogoršanja celokupne situacije. To su gusto naseljene oblasti Ukrajine, situacija je već postala tragična, a vidimo da to eskalira. Kijev nastavlja da upotrebljava silu, što je potpuno pogrešan pristup", naglasio je Čurkin.

Sedište EU u Briselu Foto AP
Sedište EU u Briselu Foto AP

09.20 - Lideri sedam najrazvijenijih zemalja sveta okupiće se večeras na dvodnevnom samitu u Briselu, a glavna tema biće odnosi sa Rusijom i ukrajinska kriza, ali ne i nove sankcije protiv Moskve. Šefovi država i vlada Sjedinjenih Država, Nemačke, Japana, Francuske, Velike Britanije, Kanade i Italije sastaće se prvi put u tridesetogodišnjoj istoriji G7 u sedištu EU u Briselu, umesto u Sočiju s Rusijom kao osmom članicom, kako je bilo prvobitno predviđeno. Lideri ostale sedmorice u martu su odlučili da isključe Rusiju zbog aneksije Krima.

Lugansk Foto Reuters
Lugansk Foto Reuters

09.12 - Ukrajinska vojska saopštila je da su njene snage u Lugansku, gradu na istoku zemlje, napustile jedan kontrolni punkt pošto im je ponestalo municije nakon desetočasovnih borbi sa proruskim snagama. U saopštenju se navodi da je tokom tih borbi poginulo šest pripadnika samoodbrane, dok su povređena trojica ukrajinskih vojnika, prenela je agencija AP.

Stiven Harper od početka ukrajinske krize oštro osuđuje Rusiju Foto Reuters
Stiven Harper od početka ukrajinske krize oštro osuđuje Rusiju Foto Reuters

09.00 - Premijer Kanade Stiven Harper doći će 7. juna u Kijev na inauguraciju novog predsednika Ukrajine Petra Porošenka. To će biti druga poseta Harpera Kijevu od početka krize u Ukrajini u novembru prošle godine, kad je tadašnji predsednik Viktor Janukovič odustao od plana za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju sa EU, javlja Itar-Tas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track