icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

VESIĆ: Beograd podneo zahtev za određivanje prve kategorije turističkog mesta

U Beogradu je samo u 2015. godini bilo 807.607 posetilaca

VESIĆ: Beograd podneo zahtev za određivanje prve kategorije turističkog mesta

Beograd

BEOGRAD - Gradski menadžer i predsednik Radne grupe za određivanje turističkih zona Goran Vesić izjavio je danas da je Grad Beograd podneo zahtev za određivanje kategorije turističkog mesta prve kategorije nadležnom Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

– U Beogradu je samo u 2015. godini bilo 807.607 posetilaca koji su ostvarili 1. 686.017 noćenja, što znači da je broj posetilaca povećan za 7.1 odsto, a broj noćenja za 9.8 odsto. U 2016. godini, zaključno sa septembrom, Beograd je posetilo 682.159 turista, koji su ostvarili 1.376.748 noćenja. U odnosu na prošlu godinu za prvih devet meseci 2016. zabeleženo je ukupno povećanje dolazaka turista za 12 odsto i noćenja za devet odsto. Strani turisti su ostvarili 1.074.566 noćenja, što je za 11 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Ovi podaci govore da ćemo ove godine ostvariti rekord u broju turista u našem gradu, kao da se iz godine u godinu ostvaruje konstantna stopa rasta turističkog prometa i prihoda od turizma – rekao je Vesić i dodao da je turizam najbrže rastuća privredna grana u Beogradu.

 

On naglasio da ove godine Beograd slavi 80 godina od kako je 22. decembra 1936. godine proglašen turističkim mestom, što znači da imamo bogatu turističku istoriju.

 

– Sada je vreme za iskorak kada je u pitanju razvoj turizma, a naš sledeći korak je da Beograd dobije kategoriju turističkog mesta prve kategorije za naredne tri godine. Kategorizacija Beograda kao turističkog mesta vrlo je značajna za promociju Beograda kao turističke destinacije i u direktnoj je vezi sa utvrđivanjem visine iznosa boravišne takse koju plaćaju turisti za pružene usluge smeštaja. Prihod od boravišne takse izvorni je prihod budžeta Grada Beograda i pripada svim Beograđanima.

 

Od 1. januara do 29. novembra 2016. ostvareni prihod od boravišne takse iznosi 243.116.530,50 dinara. U odnosu na isti period 2015. ostvaren prihod od boravišne takse uvećan je za 18.308.853,53 dinara ili za 8,5 odsto – rekao je Vesić.

 

On je istakao da će Grad Beograd početkom naredne godine na osnovu Zakona o turizmu odrediti turističke zone, a u okviru njih turističke destinacije i turističke lokacije. – Ovaj posao radi Urbanistički zavod Beograda u saradnji sa Sekretarijatom za privredu, Turističkom organizacijom Beograda i gradskim opštinama i njegov uspešan završetak će nam omogućiti da definišemo šta je beogradska turistička ponuda i u kojim zonama kao što su Kalemegdan, Gardoš, Skadarlija, Savamala, Košutnjak, staro jezgro Zemuna sa kejom, Čubura, Topčider i mnoge druge se ona nalazi  a da potom te zone posebnim pravilima uređujemo i razvijamo – rekao je Vesić i dodao da će prihod od turizma biti sve značajniji u budžetu grada, kao i da će sve više Beograđana nalaziti radno mesto u ovoj privrednoj grani.

 

Vesić je rekao da je su tokom 2016. najviše noćenja ostvarili turisti iz Turske –  91. 201, potom grčki turisti sa 59.260 noćenja, zatim turisti iz Hrvatske, koji su ostvarili 55.097 noćenja, pa nemački sa 54.670 noćenja i turisti iz Rusije sa 47. 454 noćenja, kao i da 2017. očekujemo više turista iz Kine zbog čega će već početkom sledeće godine, na predlog premijera Vučića, na najvažnijim turističkim lokacijama biti postavljeni i natpisi na kineskom, uz već postojeće natpise na srpskom i engleskom jeziku.

 

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...