Mali: Novom opremom suzbijanje komaraca najefikasnije do sada
Foto: Beoinfo

Bezbedno po ljude

Mali: Novom opremom suzbijanje komaraca najefikasnije do sada

Beograd -
Angažovanjem naše gradske institucije uštedećemo milion evra u gradskom budžetu na godišnjem nivou. Ovo je prava poruka da treba da se oslonimo na naše institucije, posebno kada se uzme u obzir da je ova ustanova u potpunosti opremljena za ovaj posao, istakao je gradonačelnik Beograda

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali posetio je danas Zavod za biocide i medicinsku ekologiju povodom nabavke 15 ULV uređaja za suzbijanje komaraca i isto toliko pikap vozila sa istom namenom.

"Nabavkom nove opreme očekujem da ćemo ove godine biti najefikasniji u suzbijanju komaraca do sada, a posebno jer smo ceo posao poverili gradskoj instituciji koja se svojim radom i iskustvom dokazala na tom planu", istakao je Mali.

On je podsetio da je reč o zavodu koji je kod nas registrovao virus Zapadnog Nila, koja vrši sterilizaciju svih bolničkih centara na teritoriji Srbije, a koja je bila zanemarena u prethodnom periodu.

"Do ove godine suzbijanje komaraca na teritoriji Beograda radile su privatne firme, zbog čega je grad morao da izdvaja veliki novac. Angažovanjem naše gradske institucije uštedećemo milion evra u gradskom budžetu na godišnjem nivou. Ovo je prava poruka da treba da se oslonimo na naše institucije, posebno kada se uzme u obzir da je ova ustanova u potpunosti opremljena za ovaj posao – od monitoringa do suzbijanja odraslih formi komaraca", kazao je gradonačelnik i dodao da će usluge i znanje Zavoda za biocide biti ponuđene i drugim lokalnim samoupravama, tako da će grad na sopstvenoj pameti u budućnosti moći i da zaradi.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Direktorka Zavoda za biocide Dragana Despot zahvalila je gradonačelniku i istakla da će ta ustanova opravdati ukazano poverenje.

Ona je precizirala da nove mašine za suzbijanje komaraca mogu za tri sata da pokriju do 120 hektara, kada je reč o manjoj, i do 160 hektara kada je u pitanju veća mašina, poznatija kao top.

"Sve hemikalije koje se koriste za suzbijanje komaraca na teritoriji Beograda maksimalno su bezbedne za ljude, registrovane su od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao i odgovarajućih institucija iz Evropske unije", navela je direktorka Zavoda.

(Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track