VESIĆ: Na sednici niz odluka o poboljšanju života u Beogradu
Foto: Dragana Udovičić

Realizacija velikih investicionih projekata

VESIĆ: Na sednici niz odluka o poboljšanju života u Beogradu

Beograd -
Vesić je rekao da će gradski odbornici odlučivati o izmenama i dopunama Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta, a kao najvažniju promenu naveo je smanjenje doprinosa u gradskim opštinama Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Barajevo, Grocka, Sopot i Surčin do 24 odsto

BEOGRAD - Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da će odbornici Skupštine grada Beograda na današnjoj sednici odlučivati o više važnih odluka kojima se poboljšava i unapređuje funkcionisanje grada Beograda i stvaraju preduslovi za realizaciju velikih investicionih projekata.

Vesić je rekao da će gradski odbornici odlučivati o izmenama i dopunama Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta, a kao najvažniju promenu naveo je smanjenje doprinosa u gradskim opštinama Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Barajevo, Grocka, Sopot i Surčin do 24 odsto.

"Verujemo da će ovo smanjenje cena prigradske opštine učiniti aktraktivnijim za investiranje i izgradnju", naveo je Vesić i dodao da je istom odlukom prilagođena gradska procedura novom Zakonu o planiranju i izgradnji.

Prema njegovim rečima, za projekte od posebnog značaja za Republiku Srbiju ili grad Beograd, iznos doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta može se umanjiti za troškove infrastrukturnog pripremanja i opremanja lokacije, kao i za vrednost zemljišta koje investitor ustupa Gradu Beogradu za izgradnju infrastrukturnih objekata, a najviše do ukupnog iznosa doprinosa.

"Na ovaj način smo zaštitili grad kako investitori koji ulažu u gradsku infrastrukturu kao što su putevi, vodovod, kanalizacija ili grejanje a čija ulaganja prevazilaze iznos doprinosa koji treba da plate gradu ne mogu da potražuju višak uloženih sredstava od grada", rekao je Vesić, a saopštila gradska uprava.

Na inicijativu Upravnog odbora Arhiepiskopije Beogradsko - karlovačke iznos doprinosa za objekte - prostore tradicionalnih crkava i tradicionalnih verskih zajednica u smislu Zakona o crkvama i verskim zajednicama umanjen je za 90 odsto.

Pored toga, naveo je Vesić, izmenom ove odluke svi investitori u Beogradu koji su zaključili ugovore o naknadi za građevinsko zemljište, a rokovi plaćanja još nisu istekli kao i za investitore u procesu legalizacije ostavljena je mogučnost da plate svoju obavezu jednokratno u roku od 15 dana i steknu pravo na umanjenje naknade od 60 odsto.

"Ove izmene i dopune će bitno ubrzati proces legalizacije, a u Beogradu je kao što je poznato podneto preko dve stotine hiljada zahteva za legalizaciju objekata", naveo je gradski menadžer.

Gradski odbornici izjasniće se o Odluci o postavljanju privremenih objekata, kao što su kiosci i drugi manji montažni objekti, kao i o Odluci o postavljenju tezgi i drugih manjih montažnih objekata.

Vesić je rekao da će posle usvajanja ovih odluka, gradske opštine imati rok od šest meseci da usvoje planove postavljanja privremenih objekata, a Grad Beograd će u roku od osam dana objaviti Pravilnik o tipovima kioska koji mogu da se postavljaju na teritoriji grada Beograda.

Odlukom je, prema njegovim rečima, definisano da se kiosk i drugi montažni objekat ne može postaviti u javnim podzemnim prolazima, kolonadama, pasažima, na parking površinama, na zelenim površinama u sklopu javnih površima, na javnim saobraćajnim površinama i na površinama koje su namenjene pešacima.

Što se tiče tezgi, rekao je Vesić, njihovo postavljanje je takođe regulisano planovima opština ali ne mogu da budu postavljane u krugu od 500 metara oko pijace ukoliko se na njima prodaje ista roba koja se prodaje na pijacama.

Odbornici Skupštine grada Beograda odlučivaće na današnjoj sednici o rebalansima Programa poslovanja svih javnih preduzeća koji se rade zbog njihovog prilagođavanja novim kolektivnim ugovorima sa zaposlenima.

Na dnevnom redu je i Informacija o potrebi restauracije oštećenih i oronulih fasada na objektima i u prostorno kulturno - istorijskim celinama koji su utvrđeni kao kulturna dobra.

Zaključcima koji su deo ove informacije definisano je da će nadležni sekretarijati i Zavod za zaštitu spomenika kulture da utvrde redosled prioriteta objekata koji su utvrđeni kao kulturna dobra u zavisnosti od stepena oštećenosti kao i da preduzmu sve neophodne mere u cilju restauracije ovih fasada.

Gradska Skupština će odlučivati i o Informaciji o potrebi definisanja postupanja javnih tela grada Beograda po predlozima za realizaciju projekata javno - privatnog partnerstva, a Vesić navodi da je predviđeno formiranje radne grupe koja treba da usklađuje i koordinira postupanje javnih tela grada Beograda u vezi sa prispelim inicijativama za pokretanje postupaka javno - privatnog partnerstva.

Odbornici Skupštine grada Beograda biraće petnaest zamenika javnog provobranioca Skupštine grada Beograd, a usvojiće i Izveštaj o radu pravobranilaštva za 2014. godinu.

Na dnevnom redu sednice će biti predlozi odluka o podizanju spomenika Momčilu Gavriću, najmlađem vojniku Prvog svetskog rata kao i slikaru Pavlu Nikitoviću Niku.

Takođe, odbornici će razmatrati i urbanistički plan za deponiju Vinča i urbanistički plan kojim se reguliše prerada otpadnih voda u Mladenovcu, kao i gašenje pojedinačnih kotlarnica na Karaburmi i Zemunu, a koje će u buduće biti priključene na centralni sistem grejanja, što će omogućiti bolji vazduh i veću energetsku efikasnost, rekao je Vesić.

Odbornici Skupštine grada Beograda raspravljaće o izveštajima o radu zaštnika građana i Štaba za vanredne situacije za 2014. godinu a usvojiće plan rada Štaba za vanredne situacije za 2015. godinu.

Gradski odbornici će doneti Odluku o modelu, metodu i merama za pripremu privataizacije JRDP "Studio B".

"Ova odluka je sprovođenje zakona kojim je definisano da lokalne smouprave ne mogu da budu vlasnici medija. U skladu sa tim, grad Beograd vrši ozbiljne pripreme da privatizacija Studija B bude uspešna kako bi ova televizija koja je simbol Beograda i deo naše tradicije nastavila uspešno radi na zadovoljstvo svih Beograđana", rekao je Vesić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track