MAME NATERALE DRŽAVU DA PROMENI ZAKON: Udruženja roditelja izdejstvovala usvajanje Zakona o podršci porodicama sa decom
Foto: Profimedia

upornost se isplatila

MAME NATERALE DRŽAVU DA PROMENI ZAKON: Udruženja roditelja izdejstvovala usvajanje Zakona o podršci porodicama sa decom

Društvo -

Usvajanje Zakona o finansijskoj pordšci porodicama sa decom pobeda je građana Srbije, i konačan dokaz da je moć leži u građanima. Ovo je prvi put u istoriji Srbije da su građani organizovano razgovarali sa poslanicima, i izdejstvovali da se promeni zakon koji će živote desetina hiljada porodica učiniti lakšim.

foto: Profimedia

Od 1. jula 2018. godine, porodilje će dobijati porodiljske naknade direktno iz budžeta, i samim tim će prestati praksa višemesečnih kašnjenja isplata“, saopštila je Ana Babović, vođa kampanje “Pravo za mame“ i osnivačica udruženja “Srbija u pokretu“ koje je zajedno sa udruženjima „Roditelj“ i „Centar za mame“ 2014. godine pokrenulo ovu kampanju sa ciljem izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kako bi država naknade za porodiljsko isplaćivala direktno porodiljama, a ne preko poslodavaca, zbog čega su do sada porodilje čekale i po nekoliko meseci na mesečnu naknadu.

„Iako je trebalo više od 3 godine da se zakon izmeni, važno je da je država prepoznala probleme sa kojima se porodilje bore i da je napravila pravi korak ka rešavanju tog problema. To pokazuje samo šta sve žene mogu da postignu kada se udruže“, izjavila je Vanesa Marčeta iz udruženja „Centar za mame“.

foto: Shutterstock

Osim promene člana 14, stava 7. Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, po kojem će od jula sledeće godine porodiljska naknada biti uplaćivana direktno na račun porodilja, izmenama je proširen i broj žena koje će tu naknadu i primati.

“Do sada su na to pravo imale samo zaposlene žene, a od sledeće godine će naknadu za porodiljsko dobiti i majke koje su u periodu od 18 meseci pre rađanja ostvarivale prihode, a u momentu rađanja deteta su nezaposlene i nisu primale naknadu po tom osnovu, ali i majke koju su obavljale samostalnu delatnost, koje su nosilac poljoprivrednog porodičnog gazdinstva, koje su potpisale ugovor o privremenim i povremenim poslovima, ugovor o delu i autorskom delu, što je takođe bio jedan od zahteva kampanje „P/Bravo za mame“ izjavila je Gordana Plemić iz udruženja „Roditelj“.

foto: Profimedia

Kampanja „P/Bravo za mame“ okupila je 2014. godine udruženja „Srbija u pokretu“, „Centar za mame“ i „Roditelj“ oko zajedničkog cilja poboljšanja finansijskog statusa porodilja. Kampanje je okupila 250 mama iz cele Srbije koje su dobile podršku 159 tadašnjih poslanika/ca u Skupštini Srbije, kao i obećanje tadašnjeg ministra rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandra Vulina i tadašnjeg ministra finansija Lazara Krstića, da će Zakon biti promenjen do kraja 2014. godine.

Predstavnice tri udruženja koja su pokrenula kampanju, učestvovale su u Radnoj grupi za izradu Zakona. Iako je nacrt Zakona pripremljen u decembru 2014. godine, za njegovo usvajanje čekalo se 3 godine, ipak, ponosne smo da je Skupština Srbije usvojila sve predloge date sa strane kampanje, a koji će poboljšati status porodilja u Srbiji.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: HRVATIMA PRETI 12 GODINA ROBIJE? Tužilaštvo odlučuje šta će biti sa huliganima sa derbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track