AMERIKANCI MARŠALU SPASLI ŽIVOT: Ovo je ispovest čoveka koji je hteo da ubije Tita!
Foto: PRofimedia

Verovali ili ne

AMERIKANCI MARŠALU SPASLI ŽIVOT: Ovo je ispovest čoveka koji je hteo da ubije Tita!

Društvo -
Prema njegovim rečima po nalogu SFRJ uhapsili su ga pripadnici FBI pod sumnjom da je planirao atentat na Josipa Broza Tita

Pre četiri decenije Radoš Stevlić (77) uhapšen je u Čikagu zbog sumnje da je pripremao atentat na doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita. Odležao je deset godina robije jer je hteo da ubije maršala, kojeg je zvao lažni car Šćepan Mali.

Ovo je njegovo viđenje istorije.

"Kao i moji saborci smatrao sam da je Tito lažni car Šćepan Mali i da ne zaslužuje da vlada Srbijom. S druge strane bio sam svestan dapo našoj veri nemam pravo da oduzmem čoveku život i možda je bolje da se sve zaršilo tako kao što se završilo. I da smo ga tada likvidirali ništa se ne bi promenilo", kaže Stevlić, koji više od pola veka živi u Americi.

Prema njegovim rečima po nalogu SFRJ uhapsili su ga pripadnici FBI pod sumnjom da je planirao atentat na Josipa Broza Tita, a lišen je slobode zajedno sa Nikolom Kavajom, Stojiljkom Kaljevićem, Životijem Savićem i Nikolom Živanovićem.

Stejt department je iz Beograda dobio spisak sa imenima 146 osoba, svi su bili Srbi, razume se, a oni su odgovorili Titu da ne mogu da uhapse toliki narod i da je to puk vojske, pa se sve svelo na nas šestoricu – kaže Radoš.Kako Stevlić tvrdi, on je na suđenju osuđen na 10 godina robije, a Kavaja 20 godina, a kada mu je sudija izrekao kaznu Nikola mu je rekao:

“Ne možeš ti da me osudiš koliko ja mogu da izdržim”.

On je do detalja opisao pokušaje atentata na Tita u Meksiko Sitiju (1965), Filadelfiji, Vašingtonu (1975).

"Kao i moji saborci smatrao sam da Josip Broz ne zaslužuje da vlada Srbijom", kaže Radoš, koji je od dosuđenih 10 godina u zatvoru proveo četiri i po u Viskonsinu.

(Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track