BUDUĆI OFICIRI SAD U POSETI: Srbija je država s bogatom istorijom
Foto: Damir

Američki vojni kadeti

BUDUĆI OFICIRI SAD U POSETI: Srbija je država s bogatom istorijom

Društvo -
Emili Stivenson i Ostin Hazlet obišli su brojne vojne i kulturne centre da bi se upoznali sa srpskom tradicijom

BEOGRAD - Srbija je predivna zemlja. Fascinira nas što njena istorija seže toliko unazad. Sjedinjene Američke Države su prilično mlada država. O srednjovekovnoj istoriji Evrope slušali smo na časovima, a sada u Srbiji možemo da vidimo i ostatke te istorije.Ovo kažu za Kurir Emili Stivenson iz Vinskonsina i Ostin Hazlet iz Severne Karoline, kadeti američkog Centra za obuku rezervnih oficira (ROTC), budući američki oficiri, koji su u Srbiji boravili u okviru Američkog kulturno-jezičkog programa (CULP) kako bi se upoznali sa srpskom kulturom i jezikom.

Forsirali reku... Emili i Ostin imali obuku sa kadetima srpske Vojne akademije
Forsirali reku... Emili i Ostin imali obuku sa kadetima srpske Vojne akademije

Učili jezik- Srbi su jako fini. Gde god da odem osećam se prijatno. Otišao sam samo do prodavnice da nešto kupim, kad se ispostavilo da prodavac voli NBA ligu. Baš smo imali zanimljiv razgovor - priča Ostin Hazlet.Ovi mladi ljudi kažu da bi voleli da nauče i naš jezik, ali da im problem predstavlja izgovor nekih reči.- Kupili smo knjige. Prilično je teško jer mi neka slova drugačije izgovaramo. Naučila sam reč „hvala“ i često je koristim - sa osmehom kaže Emili, dok Ostin priznaje da je upamtio reč „izvini“:- Srbi nam mnogo pomažu u učenju jezika, mada naš izgovor srpskih reči ne razumeju uvek - dodaje u šali Emili.

Uspešna saradnjaOni su tokom tronedeljnog boravka u Srbiji ea srpskim kadetima aktivno učestvovali u obuci po programu srpske Vojne akademije, a imali su i brojne kulturne aktivnosti. Poseban utisak na njih ostavila je obuka u Šapcu, gde su se obučavali na vodenim preprekama, gradili priručna plovna sredstava...- Ovaj program je jako važan jer kao budući oficiri moramo da razumemo i kulture drugih zemalja da bismo bolje sarađivali. Drago mi je što je baš Srbija zemlja u koju smo došli - ističe Ostin.(R. K.)

FasciniraniSUNCE RANIJE IZLAZIEmili i Ostin su obišli i Vojni i Etnografski muzej, Topčider i Tekeriš, a oduševili su ih Kalemegdan i Ada Ciganlija.- Sviđa mi se što Beograd ima toliko sadržaja. Možete da se šetate, idete do reke, igrate sportove na Adi... - kaže Ostin:- Zanimljivo mi je i to što u Srbiji sviće jako rano. U mojoj zemlji sunce izlazi u sedam časova, a ovde je tad uveliko dan.Emili dodaje da je oduševljava time što se u Beogradu stare zgrade prepliću s modernim.

ČinjeniceO ROTC- ROTC kadeti su studenti različitih civilnih fakulteta kojima je vojna obuka deo studija i na kraju koje postaju oficiri rezervisti- Otprilike 40 odsto njih kasnije stupi u aktivnu vojnu službu- CULP program budućim mladim liderima omogućuje da izađu van granica svoje zemlje, da steknu svest o drugim kulturama i nauče jezike i doprinesu obrazovanju- U toku tronedeljne obuke kadeti iz SAD obišli su VMA, Univerzitet odbrane, ABHO centar u Kruševcu i Centar za vojnu obuku u Somboru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track