GAŠIĆ OBIŠAO KASARNU CAR LAZAR: Ministar potpisao donorsku karticu
Foto: Dragana Udovičić

Poseta Kruševcu

GAŠIĆ OBIŠAO KASARNU CAR LAZAR: Ministar potpisao donorsku karticu

Društvo -
To je jedan human gest, a svako od nas treba da odluči da li će to učiniti ili ne. Međutim, važno je da pomažemo jedni drugima i da budemo solidarni, rekao je ministar

KRUŠEVAC - Ministar odbrane Bratislav Gašić potpisao je danas u Kruševcu donorsku karticu i poručio da na taj način želi da pomogne spasavanju života.Gašić je obišao kasarnu "Car Lazar" u tom gradu u okviru akcije "Otvoreni dan", gde su ekipe Vojnomedicinske akademije organizovale potpisivanje donorskih kartica, a Vojna bolnica Niš akciju dobrovoljnog davanja krvi.

"To je jedan human gest, a svako od nas treba da odluči da li će to učiniti ili ne. Međutim, važno je da pomažemo jedni drugima i da budemo solidarni", rekao je Gašić.Ističući važnost te akcije, zastupnik VMA Zoran Šegrt rekao je da su u toj zdravstvenoj ustanovi pre 10 dana urađene dve uspešne transplatacije bubrega.On očekuje da će taj trend biti nastavljen ove i narednih godina.

"Značaj potpisivanja donorskih kartica je i u tome što se dobija baza podataka potencijalnih donora što je dužnost svih nas, ali svako ima pravo da odluči o tome", ukazao je Šegrt koji smatra da je to human gest čime će se Srbija približiti evropskim zemljama koje imaju veći broj donora.

Ravnjak: U maju vežba "Balkanski odgovor"

Gašić je danas obišao kruševački poligon Ravnjak, za koji očekuje da će biti jedan od vodećih centara za obuku ABHO jedinica u Evropi, a zamenik komandanta centra potpukovnik Srđan Rutić za sredinu maja najavio međunarodnu vežbu "Balkanski odgovor" sa oko 300 učesnika.Rutić je poručio da je na poligonu moguće realizovati treninge sa "bojnim otrovima" i radioaktivnim izotopima niskog nivoa zračenja i dodao da e po tome taj objekat jedinstven u svetu, a naročito u Evropi i ocenio da se u protekloim periodu intenzivno radilo kako bi se stvorili uslovi da se poligonu vrati stari sjaj."Ovakve vrste obuke u nekim drugim zemljama sveta koštaju i do milion evra za sedam dana treninga, a naš poligon pruža mogućnost obučavanja jedinica do ranga čete, za razliku od međunarodnih centara gde se mogu sprovoditi samo individualni trenzi", kazao je Rutić.On je kao cilj naveo unapređenje kapaciteta koji se nude drugim zemljama regiona i članicama partnerstva za mir radi zajedničkog obučavanja i istakao da svi sadržaji koje Ravnjak nudi drugima, Srbiju čine interesantnom i vidljuivijom u evroatlanskom okruženju.Rutić je najavio vežbu pod nazivom "Balkanski odgovor" koja će biti realizovana od 24. do 30. maja i okupiće više od 330 učesnika. Tema je kako kaže, akcija spasavanja u uslovima akcidentnih situacija, izazvanih terorizmom i oružjem za masovno uništavanje."Na vežbi će učestovati nešto manje od sto motornih vozila i sredstava ratne tehnike", precizirao je potpukovnik i najavio učesće predstavnika oružanih snaga Austrije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i brojnih institucija iz sistema civilne zaštite Srbije."Učešće će uzeti vatrogasno spasilačke jedinice RHB civilne zaštite , opšta bolnica iz Kruševca, Nacionalni kriminalistički centar Ministarstva unutrasnjih poslova i Nacionalni centar za kontrolu trovanja sa VMA", zaključio je Rutić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track