HIV POZITIVNI: Mladi umiru jer se ne testiraju na vreme
Foto: Profimedia

Više od 3.000 zaraženih

HIV POZITIVNI: Mladi umiru jer se ne testiraju na vreme

Društvo -
Prema podacima Registra za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, godišnje se i do 30 odsto novotkrivenih HIV infekcija registruje u odmakloj fazi

BEOGRAD - Svetski dan borbe protiv side ove godine održava se pod sloganom „Ubrzano do kraja AIDS epidemije“.Dr Biljana Begović Vuksanović, epidemiolog iz savetovališta za HIV Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, ističe da na testiranja dolazi mali broj ljudi, iako su ona besplatna tokom cele godine u toj ustanovi.

- U Srbiji, prema poslednjim procenama, živi oko 3.100 osoba koje su HIV pozitivne, a trećina ne zna svoj HIV status. Prema podacima Registra za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, godišnje se i do 30 odsto novotkrivenih HIV infekcija registruje u odmakloj fazi, što kao posledicu ima obolevanje i umiranje mladih osoba.

Takođe, procenjuje se da na svaku otkrivenu HIV infekciju ide bar jedna neotkrivena - navodi Vuksanovićeva i dodaje da je HIV infekcija hronična infekcija sa kojom danas može dugo da se živi ako se otkrije na vreme i uz redovno uzimanje terapije, koja je besplatna i dostupna.(M. B.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track