KAVAJIN NAPAD NA TITA: Predstavljamo priče o terorističkim napadima na našu zemlju
Foto: Profimedia

7 puta kada je SFRJ bila meta terorista

KAVAJIN NAPAD NA TITA: Predstavljamo priče o terorističkim napadima na našu zemlju

Društvo -

5. Avionom na „Ušće“: Kavajin teroristički napad na Tita

Član četničke organizacije i saradnik CIA izveo je prvu otmicu aviona u istoriji SAD da bi se njime obrušio na sedište CK KPJ u BeograduNikola Kavaja, Srbin rođen u Peći 1932, posle nekoliko sabotaža u JNA osuđen je na 18 godina zatvora, ali je posle četiri je pobegao u Austriju. Tu je počeo da radi za CIA. Po nalogu agencije, bio je pratilac Petra II Karađorđevića prilikom boravaka u Americi, a pod nadzorom CIA u SAD je organizovao četničku organizaciju SOPO. Napadali su privredna i diplomatska predstavništva SFRJ na američkom kontinentu. Jedna od njihovih akcija bio je istovremeni napad bombama na ambasade SFRJ u Vašingtonu i Otavi, i konzulate u Njujorku, Čikagu, San Francisku i Torontu 29. januara 1967.

Nikola Kavaja
Nikola Kavaja

I CIA i KGB

U intervjuima pred kraj života Kavaja je tvrdio da je nekoliko puta pokušavao atentat na Tita i da je radio kao plaćeni ubica CIA, ali je njen portparol to negirao. Njujork tajms pisao je da je Kavaja radio i za CIA i za KGB. Samoubilački napad na sedište komunista u Beogradu, o čemu pišemo, trebalo je da bude kruna njegove terorističke karijere...U avion na letu između Njujorka do Čikaga Nikola Kavaja je uspeo da 20. juna 1979. unese dve bombe u pivskim flašama vezanim za noge i nekoliko štapina dinamita u torbi. Preteći da će avion dići u vazduh, on je od američkih vlasti tražio da se iz zatvora oslobodi njegov drug Stoiljko Kajević. Kavaja je planirao da se avionom zabije u sedište Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije (današnja palata „Ušće“), a Kajević je trebalo da mu pokaže koja je to zgrada, jer je podignuta posle Kavajinog bekstva iz zemlje. Stoiljko Kajević je, međutim, odbio da bude oslobođen i da pođe u tu avanturu. Inače, to je bila prva uspešna otmica jednog putničkog aviona u SAD...Na aerodromu u Čikagu Nikola Kavaja je oslobodio svih 288 putnika i sve članove posade, osim pilota, kopilota i jednog detektiva. Pridružio im se i Kavajin advokat, koji je pokušao da ga nagovori da se preda. Sa četvoricom talaca, Kavaja je odleteo u Njujork i tu se ukrcao u drugi, veći avion, koji je mogao da leti do Evrope. U strahu od snajperista, vezao je za sebe detektiva i kopilota pri prelasku u drugu letelicu. Poleteli su ka Evropi i Kavaja je tada, na nagovor advokata, koji mu je rekao da Irska nema sporazum o izručenju sa SAD, sleteo tamo. Irci su ga, međutim, vratili Amerikancima, a ovi su ga u već u decembru zbog terorizma, posedovanja eksploziva i otmice aviona osudili na 40 godina robije. Pušten je na uslovnu slobodu 1997. i odmah stigao u Grčku, a odatle u Srbiju.Ispred Karlosa ŠakalaU Beogradu je vodio uredan, sportski život. Trčao je svakog jutra i dizao tegove od 180 kilograma. Radio je na snimanju dokumentarnog filma o srpskim komandosima, za koji je potpisao ugovor sa američkim producentima. Umro je 2008. u svom beogradskom stanu. U televizijskoj emisiji o svetskim atentatorima u produkciji kanala Histori, Nikola Kavaja stavljen je na treće mesto, ispred čuvenog Karlosa, zvanog Šakal!

KAVAJA I MAFIJAJedna od najkontroverznijih ličnosti srpske emigracije u Americi Boško Radonjić, šef irske mafije u Njujorku s početka osamdesetih godina prošlog veka i prijatelj mafijaškog dona Džona Gotija, bio je kum Nikole Kavaje - venčao ga je s prvom ženom.

Momčilo Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track