Komisija: Navodi Konzorcijuma proizvođača brojila netačni
Foto: Kurir Arhiva

Neslaganje

Komisija: Navodi Konzorcijuma proizvođača brojila netačni

Društvo -
Tvrdnjama Konzorcijuma proizvođača brojila je, kako se navodi, naneta šteta ugledu i autoritetu ovog državnog organa, i ističe da ocenu osnovanosti odluka Republičke komisije može vršiti isključivo Upravni sud

BEOGRAD - Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki odbacila je danas kao neprimerene i neutemeljene navode Konzorcijuma srpskih proizvođača brojila da je predsednik te Republičke komisije "doneo neosnovanu odluku da delimično uvaži zahtev za zaštitu prava tajkunskih firmi".

Republička komisija u saopštenju ističe da je netačno da je tu odluku doneo njen predsednik, već ju je na sednici jednoglasno izglasalo pet članova Republičke komsije, uključujući i predsednika. Tvrdnjama Konzorcijuma proizvođača brojila je, kako se navodi, naneta šteta ugledu i autoritetu ovog državnog organa, i ističe da ocenu osnovanosti odluka Republičke komisije, shodno zakonu, može vršiti isključivo Upravni sud, a članovi Konzorcijuma nisu iskoristili pravo da protiv odluka kojima nisu zadovoljni pokrenu upravni spor.

Konzorcijum srpskih proizvođača brojila je u sredu, 28. januara, saopštio da su uslovi tendera Elektroprivrede Srbije za nabavku brojila iz sredstava EBRD-a, postavljeni tako da budu nedostižni za domaće firme, bilo pojedinacno ili u konzorcijumu.

Prema tvrdnjama Konzorcijuma, sredinom 2014. godine, EPS je doneo odluku da dodeli ugovor srpskom konzorcijumu proizvođača brojila, čija je ponuda bila 30 odsto niža od planirane budžetske cene, a za 1,2 miliona evra manja od, kako su naveli, "tajkunske ponude".Međutim, kako su dodali iz Konzorcijuma, "tajkunske firme su onda podnele zahtev Republičkoj komisiji sa ciljem da sruše odluku EPS-a i predsednik komisije Saša Varinac donosi neosnovanu odluku da delimično uvaži njihov zahtev".

U reagovanju na ove tvrdnje, Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki navodi da je nesumnjivo da dovođenje u vezu Republičke komisije i "tajkunskih firmi" predstavlja očigledan pokušaj da se izvrši nezakonit pritisak i uticaj na njen rad, odnosno na samostalnost i nezavisnost u odlučivanju, imajući u vidu da je pred komisijom pokrenut novi postupak zaštite prava 27. januara ove godine.Istovremeno, kako se dodaje, to je pokušaj da se stvaranjem pogrešne medijske slike i prikrivanjem važnih činjenica (utvrđenih nepravilnosti u postupku javne nabavke) stvori neistinita predstava u javnosti da se odlučivanje Republičke komsije loše odrazilo na efekte u srpskoj privredi.

U saopštenju se ističe da Republička komisija nije ovlašćena da prilikom ocene priloženih dokaza i donošenja odluka ceni okolnosti da li su vlasnici privrednih društava-ponuđača, "tajkuni", već da uvažavajući princip ravnopravnosti i jednakog tretmana svih stranaka u postupku donosi odluke isključivo u skladu sa odredbama Zakona.

Republička komisija je najavila da će uprkos pokušaja diskreditovanja, u narednom periodu, kao i do sada, nastaviti da na osnovu podnetih zahteva za zaštitu prava kontroliše postupke javnih nabavki u skladu sa Zakonom, kao i da će insistirati na poštovanju načela transparentnosti i obezbeđivanja konkurencije u postupcima javnih nabavki.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track