"GAZA MOŽE DA UTIČE DOSTA NA NAŠ SLUČAJ" Stručnjaci analiziraju izlaganje Srbije u Njujorku: Ovo je vetar u leđa našoj diplomatiji
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"GAZA MOŽE DA UTIČE DOSTA NA NAŠ SLUČAJ" Stručnjaci analiziraju izlaganje Srbije u Njujorku: Ovo je vetar u leđa našoj diplomatiji

Politika -

Sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj je trebalo da se glasa o predlogu rezolucije o Srebrenici bila je zakazana za 2. maj, ali je odložena.

Taj “novi dan D” kada bi se srpskom narodu pokvario imidž prefiksom “genocidni”, i dalje nije zvanično zakazan, ali se očekuje da će biti posle praznika.

Mišljenja su da je u borbi Davida protiv Golijata ipak mala zemlja pokazala veliku snagu i da je odlaganje nastupilo jer pokretači inicijative ili sponzori za izglasavanje rezolucije u ovom trenutku nemaju većinu. Mogla bi se ova diplomatska ofanziva Srbije u Njujorku nazvati mikro-pobedom makar kroz vid nezapamćene borbe sa nesrazmerno snažnijim protivnicima.

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Savet Bezbednosti, UN, Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Video Plus

Gosti "Usijanja" koji su diskutovali o utiscima sa sednice, bili su Branko Branković, diplomata i nekadašnji ambasadoru u UN, zatim prof. Predrag Marković, istoričar i dr Rajko Petrović, politikolog.

Branković se prvo osvrnuo na to koji su razlozi odlaganja pomenute Rezolucije:

- Teško je reći da je prisutan jedan razlog, dakle ima ih puno, ali je najglavniji taj što smo mi uspeli da razgranamo razgovore i da predočimo svima šta je to na stvari i šta se krije iza svega toga. S tim što jedan broj zemalja ne zna ni gde je Bosna i Hercegovina, a kamoli Srebrenica. Rezolucija koja se pred njih pojavila bila im je kao nebuloza i naša objašnjenja su uspela da im predoče sliku o čemu se radi. Ubeđen sam, odnosno tu nema spora, da je naša delegacija učinila maksimum da svaka zemlja članica dobije pravu sliku o čemu se radi, a glavna stvar je da tamo nije bilo genocida, već ratnih zločina.

Marković je rekao da očekuje odličan krajnji rezultat:

- Izborili smo taj breg, naš predsednik se stvarno borio, a Ivica Dačić sada u Africi objašnjava našu situaciju, jer oni nisu upoznati sa našoj situacijom, ali znaju šta su etnički sukobi. Verujem da će da razumeju celu priču. Rezolucija ne može da bude odbijena, ali može da bude prećutno povučena. Očekujemo odličan rezultat.

02:47

GAZA MOŽE DA UTIČE DOSTA NA NAŠ SLUČAJ Stručnjaci analiziraju izlaganje Srbije u Njujorku: Ovo je vetar u leđa našoj diplomatiji

Petrović je pričao o značajnoj pobedi naše delegacije:

- Sve je moguće, ali bitno da je prva mala bitka dobijena, ali tek predstoje stvari, svakako, imamo čemu da se nadamo jer je ovo dalo vetar u leđa našoj diplomatiji. Ne smatraj da je ovo mala pobeda, već da je značajna. Ako pogledamo teritoriju Srbije, broj stanovnika, ekonomsko bogatstvo, diplomatske resurse, a uspeli smo da "ometemo" plan velikih zemalja. Čuli smo da je ona upravo najenergičnija da predlog ove rezolucije ugleda svetlo dana, naravno ona je to formalno pokrenula sa Ruandom.

Marković se osvrnuo na samu upotrebu reči genocid, pa je rekao da bi Gaza mogla dosta da utiče na naš slučaj:

- Genocidi su veoma retki u onom originalnom smislu, a u prvobitnom smislu genocid je unapred planirano uništenje čitavog naroda. Ako se tako definiše, onda je broj genocida izuzetno mali, ali onda je krenula inflacija tog pojma. Pa su, recimo, za neki masakr u mestu Buča kod Kijeva rekli da je genocid. Međutim, digli su ruke jer to ipak ne odgovara, ne može svaki ratni zločin da bude genocid. Ono što ja smatram, Gaza može da utiče na naš slučaj dosta, jer je to sada daleko veći zločin od Srebrenice. Za par meseci u Gazi, broj poginulih civila se skoro izjednačio sa svim žrtvama bosanskog rata za tri i po godine.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

02:00

ZBOG IZJAVE DA JE SREBRENICA SRPSKA SRAMOTA PREŽIVELA PAKAO Biljanu Srbljanović razapeli na internetu: Stizale su NAJGORE KLETVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track