MINISTARSTVO KULTURE: Agencija za privatizaciju da preispita odluku o RTV Vranje
Foto: Kurir Štampano

Zaštita prava novinara i zaposlenih u medijima

MINISTARSTVO KULTURE: Agencija za privatizaciju da preispita odluku o RTV Vranje

Društvo -
S obzirom da javni poziv za prodaju RTV Vranje nije objavljen u naznačenom roku, Ministarstvo kulture i informisanja ne vidi nijedan razlog zašto bi se ignorisao Zakon o javnom informisanju i medijima i time zaposlenima u RTV Vranje uskratila zakonom garantovana prava

BEOGRAD - Ministarstvo kulture i informisanja zahteva od Agencije za privatizaciju da, bez odlaganja, preispita svoju odluku o privatizaciji Javnog preduzeća RTV Vranje, koju smatra neutemeljenom i pravno neodrživom, saopštilo je danas ministarstvo.

Odmah po saznanju za spornu odluku, Ministarstvo kulture i informisanja reagovalo je zvaničnim dopisom u petak, 4. septembra, tražeći izjašnjenje Agencije za privatizaciju. Izjašnjenje Agencije za privatizaciju, koje je Ministarstvo kulture i informisanja, primilo u ponedeljak 7. septembra, ne sadrži, međutim, zadovoljavajuće objašnjenje.

Ministarstvo kulture i informisanja danas je uputilo novi dopis Agenciji za privatizaciju sa jasnim pravnim tumačenjem zbog čega je takva odluka neutemeljena i pravno neodržiiva.

Dosledno poštovanje Zakona o javnom informisanju i medijima preduslov je za uspešan završetak medijskih reformi i usklađivanje medijske sfere sa evropskim standardima.

S obzirom da javni poziv za prodaju RTV Vranje nije objavljen u naznačenom roku, Ministarstvo kulture i informisanja ne vidi nijedan razlog zašto bi se ignorisao Zakon o javnom informisanju i medijima i time zaposlenima u RTV Vranje uskratila zakonom garantovana prava.

Ministarstvo kulture i informisanja ističe da su sloboda medija i zaštita prava novinara i zaposlenih u medijima temeljni principi na kojima počiva novo medijsko zakonodavstvo, doneto u skladu sa standardima Evropske unije i načelom vladavine prava u sferi medija.

Ministarstvo insistira na celovitom i doslednom sprovođenju seta medijskih zakona i još jednom poziva sve učesnike u procesu privatizacije medija da svoje odluke usklade sa zakonskim odredbama kojima se reguliše medijska sfera.

Ministarstvo kulture i informisanja, u saradnji sa Ministarstvom privrede, nastaviće da sprovodi politiku Vlade Republike Srbije o povlačenju države iz vlasništva u medijima i neće dozvoliti nikakve izuzetke, niti da medijske reforme budu ugrožene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track