NEUSTRAŠIVI BORCI ZA SLOBODU STIŽU U SRBIJU: Njuzvikova Konferencija o istraživačkom novinarstvu!
Foto: Njuzvik

Međunarodni skup u Beogradu

NEUSTRAŠIVI BORCI ZA SLOBODU STIŽU U SRBIJU: Njuzvikova Konferencija o istraživačkom novinarstvu!

Društvo -
U kojoj meri je istraživačko novinarstvo ugroženo, koji su njegovi izazovi, da li nam je neophodnije nego ikad, kao i na mnoga druga pitanja odgovore će dati poznati svetski i domaći novinari na prvoj međunarodnoj konferenciji o slobodi medija

Na prvoj međunarodnoj konferenciji o slobodi medija, koju organizuje magazin Newsweek Srbija, na panelu pod nazivom "Izazovi istraživačkog novinarstva", svoje viđenje će dati eminentni novinari iz ove oblasti.U eri koju karakteriše brzina kojom se informacije smenjuju, kao i njihova dostupnost, postavlja se pitanje u kojoj meri je istraživačko novinarstvo koje podrazumena dugotrpan rad i težak pristup informacijama ugroženo. Ipak, i pored sevga čini se da je ovaj vid novinarstva potrebniji nego ikada.

Moderator panela je predsedavajući Evropskog centra za medijske slobode Henrik Kaufholz, a govornici će biti Gavin Mekfajden, Markus Bekedal i Andre Maister, Hans-Martin Tilak, Jirgen Rot i Slobodan Georgiev.Konferencija će se održati 3. septembra u hotelu “Falkensteiner”, na Novom Beogradu, u periodu od 10 do 18 časova.Prijave su besplatne ali obavezne. Formular za prijavu možete popuniti OVDE.

Gavin Mekfajden, Foto: Profimedia
Gavin Mekfajden, Foto: Profimedia

Gavin Mekfajden je gostujući profesor City univerziteta u Londonu i direktor Centra za istraživačko novinarstvo. Radio je na više od 50 istraživačkih TV programa, uključujući PBS's Frontline, Granada Television’s World in Action, the BBC’s Fine Cut, Panorama, The Money Programme and 24 Hours, i Channel 4’s Dispatches.Mekfajden je istraživao priče iz oblasti dečijeg rada, zagađenja i plječke životne sredine, mučenja političkih zatvorenika, neonacista u Britaniji, industrijskih nesreća, kineskih kriminalnih organizacija, CIA i njene istorije, pirata na morima, izbornih prevara u Južnoj Americi, rudnicima u Južnoj Africi i vezama frenka Sinatre sa organizovanim kriminalom.

Foto: Profimedia, Markus Bekedal i Andre Maister
Foto: Profimedia, Markus Bekedal i Andre Maister

Osnivač Netzpolitika Markus Bekedal i bloger Andre Maister optuženi su za izdaju, ali je u avgustu glavni tužilac odustao od istrage za odavanje državne tajne. Skandal je poljuljao politički establišment Nemačke, ali nije bio u vezi sa korupcijom već o pitanju da li sajt može da objavljuje dokumenta o kojima se već javno raspravljalo.

Foto: Profimedia, Hans Martin Tilak
Foto: Profimedia, Hans Martin Tilak

Hans-Martin Tilak (Hans-Martin Tillack) je nemački novinar. Radio je pet godina kao reporter za Taz pre nego što se preselio u Španiju 1993. godine. Za reportaže o EU uručena mu je nagrada Lajpciger Medienprajz (Leipziger Medienpreis) 2005. godine.Najefikasniji je bio u razotkrivanju skandala povezanog sa Eurostat-om, najvećim statističkim telom Evrope. Otkrića o tajnim računima je mesecima objavljivao u nemačkom časopisu Štern (Stern) za koji je radio.Usled toga je uhapšen od strane belgijske policije, po nalogu vlasti Evropske Unije, čije je institucije istraživao na osnovu navoda o prevari. Kancelarija Evropske Unije za Borbu protiv Prevare (OLAF) je navela da je reporter podmitio određene EU zvaničnike kako bii sakupio dokumenta za tekst koji je objavio 2002. godine o navodnim neregularnostima u poslovanju OLAF-aEvropski Sud za Ljudska Prava je 2007. doneo presudu prema kojoj Hans Martin Tilak nije bio dužan da otkrije svoje izvore informacija, a država Belgija morala je da mu plati 10.000 evra za moralnu štetu kao i 30.000 evra za troškove.Stotine stranica zaplenjenih dokumenata su mu vraćene 2008. godine.

Foto: Printscr / YouTube, Jirgen Rot
Foto: Printscr / YouTube, Jirgen Rot

Jirgen Rot je jedan od najpoznatijih nemačkih publicista i istraživačkih novinara. Radio je na istraživačkim pričama na temu organizovanog kriminala, strukturama mafije i povezivanja sa politikom. Rotov aistraživanja su uglavnom fokusirana na privredni kriminal i korupciju. Autor je mnogih knjiga i članaka, a poznat je po nepristrasnom novinarstvu. Štaviše, važi za novinara koji preispituje i ponovo proverava informacije, u više navrata verujući samo određenim izvorima.Od 1971. godine Rot je uradio veliki broj TV dokumentaraca i filmova. Među njima je i jedan nedavno objavljen o Gaspromu, ali i mnogi drugi uključujući analizu oligarhije organizovanog kriminala u istočnoj Evropi. Knjigom "Novi demoni" iz 2008. godine podelio je mišljenja u Bugarskoj baveći se kriminalom, korupcijom i nedostatkom vladavine prava u zemlji.

Slobodan Georgiev, Foto: Fonet
Slobodan Georgiev, Foto: Fonet

Istraživački novinar i sportski komentator Slobodan Georgiev od 2001. godine angažovan je u beogradskom nedeljniku Vreme, a od 2007. i u Balkanskoj istraživačkoj novinarskoj mreži (BIRN). Urednik je sajta Javno.rs. Dobitnik je NUNS-ove nagrade za istraživačko novinarstvo 2013. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track