PACKE IZ EU: Zaustavite cenzuru i političke pritiske na medije u Srbiji!
Foto: Profimedia

Poslanici EU traže od naših vlasti da okrenu ploču

PACKE IZ EU: Zaustavite cenzuru i političke pritiske na medije u Srbiji!

Društvo -
Rezolucija EP o Srbiji upozorava da ne sme biti diskriminacije u vezi sa državnim oglašavanjem i da su novinari izloženi zastrašivanju, nasilju i pretnjama

BEOGRAD - U Rezoluciji o Srbiji, koju je juče ogromnom većinom usvojio Evropski parlament u Strazburu, sa zabrinutošću se upozorava na stalan politički pritisak koji urušava slobodu medija, ali i prvi put se ukazuje da ne sme biti diskriminacije po pitanju državnog oglašavanja.Prema saznanjima Kurira, u tački 19. ove rezolucije, koju je sačinio izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister, pažnja je posvećena i aktuelnim političkim pritiscima koji umanjuju nezavisnost medija, što je za rezultat imalo povećani stepen cenzure i autocenzure novinara.

Dalje, traži se od vlasti da reaguje i istraži i osudi sve napade na novinare i medije, ali i zahteva puna primena novih medijskih zakona i naglašava važnost potpune transparentnosti po pitanju vlasništva i finansiranja medija.

- U rezoluciji se navodi da ne sme biti diskriminacije po pitanju državnog oglašavanja. Sem toga, izražena je i zabrinutost što su novinari izloženi političkim pritiscima, zastrašivanju, nasilju i pretnjama, ali i zbog činjenice da sloboda izražavanja i sloboda medija nije napredovala - navodi izvor Kurira iz diplomatskih izvora.Ova primedba u skladu je sa aktuelnim dešavanjima. Kuriru su, podsetimo, otkazani svi oglasi javnih preduzeća i državnih firmi kad je počeo da objavljuje kritičke tekstove o vlasti. Sem ekonomskog, dokaz političkog pritiska jeste izjava ministra policije i potpredsednika SNS Nebojše Stefanovića, koji je za vlasnika i novinare Kurira rekao da su „najgori reketaši“.

NUNS: Uvesti redKomentarišući rezoluciju EP, potpredsednik NUNS Dragan Janjić kaže za Kurir da su reakcije i kritike iznete u rezoluciji potpuno u skladu sa stanjem medijske scene u Srbiji.- NUNS je i dosad u više navrata ukazivao na pritiske i napade na novinare, a tražili smo i smenu jednog ministra zbog pritiska i vređanja na rodnoj osnovi. Već godinama se zalažemo i za uvođenje reda u državno oglašavanje, u kome se troši mnogo novca jer može da se koristi kao oblik kupovine naklonosti ili pritiska, i baš zato je potrebno srediti tu oblast - smatra Janjić.S njim je saglasan i direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović, koji naglašava da je jako važno što je pokrenuto pitanje državnog oglašavanja.- Brisel u izveštajima koristi diplomatski rečnih umesto oštrih kritika, ali je i tako jasno da je stanje u medijima loše i da bi Vlada trebalo pod hitno da promeni politiku. Vrlo je bitno što je spomenuto i državno oglašavanje jer, ako država na bilo koji način utiče na politiku oglašavanja javnih preduzeća, jasno je da nema slobode medija ni u tragovima. Bojim se da će sve ovo što stoji u rezoluciji samo da eskalira u kampanji, da će biti još većih pritisaka na sve medije koji će se usuditi da kritikuju vlast - prognozira Popović.Rešiti zakoneČlan Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić kaže za Kurir da zloupotreba oglašavanja možda može da se spreči zakonskim regulisanjem te oblasti.- U zakonu je svakom ostavljeno da slobodno odlučuje gde će se oglašavati. Možda zakonom može da se odredi princip oglašavanja u medijima, ali se plašim da, kako god ga budu promenili, može da se isforsira da se privileguju određeni mediji - upozorava Vasilićeva.

Šta još piše u rezolucijiVEŽBE RUSIJE I SRBIJE „ZA ŽALJENJE“U Rezoluciji o Srbiji navodi se i da bi poglavlja 23 i 24, koja se tiču osnovnih prava, mogla biti otvorena već početkom 2016, zatim se pozdravlja napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i Srbija se ohrabruje da nastavi ekonomske reforme. Naglašava se i da neuspeh kandidature Kosova za članstvo u Unesko neće ugroziti dijalog, ali i ukazuje na potrebu da Srbija učini veći napor i progresivno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s politikom EU, uključujući i odnos s Rusijom. Konstatuje se i da je sprovođenje zajedničkih vežbi Rusije i Srbije „za žaljenje“.

NOVI PRITISCI Vlast pojačava uticaj na medije novcem lojalnih biznismena OSNIVAJU NOVINE, VRBUJU NOVINARE KURIRADodatan vid pritiska na poslovanje Kurira i njegovo kritičko izveštavanje jeste pokretanje novog dnevnog lista, koji bi trebalo da finansiraju biznismeni bliski vlasti u Srbiji.Naši izvor, upućen u ovaj plan, otkriva da iza projekta pokretanja novih dnevnih novina stoje dvojica kontroverznih biznismena, koji svoj poslovni uspeh najviše duguju dobrom vezama s vladajućim strukturama.- Njih dvojica spremni su da ulože svoj novac u te novine, ali se njihova imena neće zvanično nigde pominjati - kaže naš sagovornik.Inače, realizacija ovog projekta već je počela, pa su iz lista u nastajanju već počeli da nude posao novinarima i urednicima Kurira, uz obećanje da će imati veće plate, ali izvesniju budućnost, potencirajući da će Kurir biti u problemima zbog svoje uređivačke politike. Na taj način ne samo da nastoje da vlast dobije još jednu medijsku batinu već i da kadrovski što više oslabe redakciju Kurira.(N. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track