PO PETI PUT: Na Kosovu ponovo oskrnavljerna spomen ploča nestalim novinarima
Foto: Fonet Marko Draskic

Divljaštvo

PO PETI PUT: Na Kosovu ponovo oskrnavljerna spomen ploča nestalim novinarima

Društvo -

PRIŠTINA - Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović najoštrije je danas osudio, peto po redu, skrnavljenje spomen ploče koja je postavljena u znak sećanja na kidnapovane novinare Đuru Slavuja i Ranka Perenića.

Stojanović je, u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, ocenio da je skrnavljenje spomen obeležja vandalski čin.

„Vandali koji iz godine u godinu ruše ovu ploču koju novinari postavljaju u znak sećanja na svoje nestale kolege, se verovatno nadaju da se to može zaboraviti. Slavuj i Perenić jesu nestali, njih više nema, ali mi ih pamtimo i pamtićemo ih...", naveo je.

To da su, kako je podsetio, nestali na tom mestu, i to dok su bili na radnom zadatku, ponavljaćemo stalno i uvek ćemo podsećati ne samo na njih već na sve koji su kidnapovani i nestali i o čijim sudbinama se još uvek ništa ne zna.

Foto: FoNet Marko Draškić
Foto: FoNet Marko Draškić

"To što se ova skrnavljenja iz godine u godinu ponavljaju teraju me da mislim da su njihovi otmičari tu i da imaju neku vezu sa rušenjem ploče“, kazao je Stojanović, koji je od policije zatražio da se pozabavi ovim problemom i da otkrije kome ovo spomen obeležje smeta.

Nepoznate osobe pokušale su da, po peti put, polome spomen ploču nestalim novinarima Radio Prištine koja je postavljena na putu Velika Hoča - Zočište.

Divljački nasrtaji na obeležje - anticivilizacijski sistem

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije danas je najoštrije osudila vandalski napad na ploču postavljenu na putu Velika Hoča-Zočište, na mestu gde su u avgustu 1998. godine oteti novinari Radija Priština Đuro Slavuj i Ranko Perenić.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju se pridružuje revoltu strukovnih udruženja zbog ovog čina popularizacije zločina i nečovečnog odnosa privremenih institucija samouprave u Prištini prema nestalim i ubijenim srpskim civilima i njihovim porodicama.

Foto: FoNet Marko Draškić
Foto: FoNet Marko Draškić

Srpska lista najoštrije je danas osudila ponovni pokušaj skrnavljenja spomen ploče nestalim srpskim novinarima na Kosovu i Metohiji.

Srpska lista u saopštenju dostavljenom Tanjugu podseća da je ovo peti put da nepoznati počinioci pokušavaju da sruše spomen ploču novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću i da je svaki slučaj ostao nerešen do sada.

"Ponovni pokušaj skrnavljenja pokazuje da kosovska policija i institucije zadužene za bezbednost ne žele da reaguju, otkriju i privedu pravdi vandale koji su ovo učinili. Nažalost, ležernim odnosom prema ovakvim slučajevima oni daju polet vandalima da nastave sa svojim nedelima kojima raspiruju mržnju prema Srbima, a koja na kraju dovodi do sejanja straha i povećanog nepoverenja između Srba i Albanaca", navodi Srpska lista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track