POBOLJŠANJE ODNOSA: Slovenija i Srbija potpisali sporazum o vojno-tehničkoj saradnji
Foto: Fonet

Gašić u Ljubljani

POBOLJŠANJE ODNOSA: Slovenija i Srbija potpisali sporazum o vojno-tehničkoj saradnji

Društvo -
LJUBLJANA - Ministar odbrane Bratislav Gašić sastao se danas u Ljubljani sa ministarkom odbrane Slovenije Andrejom Katič, sa kojom je razgovarao o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti odbrane i aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu.

Nakon potpisivanja Sporazuma o vojno-tehničkoj saradnji između dva ministarstva, ministri odbrane Srbije i Slovenije su istakli zadovoljstvo zbog stvaranja pravnog osnova za unapređenje vojnoekonomske saradnje, koja treba da se bazira na udruživanju kapaciteta namenskih industrija, u obostranom interesu.

Obostrano je konstatovano da saradnja u oblasti odbrane prati sveukupne bilateralne odnose, saopstilo je Ministarstvo odbrane. Plan bilateralne vojne saradnje za 2016. godinu odražava zajednički interes i predstavlja kvalitativan i kvantitativan iskorak u odnosu na prethodni period.

Izrazili su očekivanje da se buduća saradnja u oblasti odbrane odvija kroz razmenu iskustava iz angažovanja u multinacionalnim operacijama, kao i realizaciju zajedničkih vežbi i produbljivanje saradnje specijalnih jedinica, radi unapređenja interoperabilnosti i podizanja nivoa operativnih i funkcionalnih sposobnosti dve vojske. Sagovornici su se saglasili da je današnji sastanak kontinuitet čestih susreta na ministarskom nivou između dve zemlje, što je neophodno u uslovima kompleksne bezbednosne situacije u svetu i regionu. Ministar Gašić je istakao da Srbija ceni podršku Slovenije u procesu evrointegracija Srbije, posebno u procesu otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja bez dodatnih uslovljavanja.

Preneo je zahvalnost pripadnicima slovenačkog kontingenta KFOR na profesionalnom angažovanju i doprinosu bezbednosti na Kosovu i Metohiji. „

Jedan od prioriteta srpskog predsedavanja OEBS je i usvajanje odluke o migracijama, jer verujemo da je umrežavanje napora svih međunarodnih činilaca od ključne važnosti za suočavanje sa tim kompleksnim problemom“, rekao je ministar Gašić.

On je i najavio održavanje ministarskog sastanka OEBS u Beogradu, na kojem će učestvovati više od 40 šefova diplomatija, a tokom kojeg će se razgovarati o borbi protiv terorizma i pitanju migranata. Istakao je da je od početka godine državnu granicu Srbije prešlo oko 490.000 migranata, a da podatak da su pojedini učesnici terorističkog napada u Parizu registrovani na balkanskoj ruti, stvara dodatne razloge za brigu i nameće potrebu uvođenja još oštrijih mera kontrole. Vlada Srbije će i u narednom periodu sa posebnom pažnjom pratiti problem migranata i nastojati da ga reši u duhu zaštite nacionalnih interesa, ali i zaštite osnovnih ljudskih prava, naveo je on.

Ministri Gašić i Katič izrazili su spremnost da se u narednom periodu zajedničkim naporima i angažovanjem izbore sa mnogobrojnim bezbednosnim izazovima koje nameće aktuelno vreme. Tokom posete Sloveniji, predviđeno je da ministar Gašić poseti NATO Centar izuzetnosti za planinsko ratovanje, gde će mu biti predstavnjen i 132. planinski puk.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track