Politička elita i dalje ima uticaj na medije!

Skupština Srbije

Politička elita i dalje ima uticaj na medije!

Društvo -
Više od polovine analiziranih medija nema jasno vidljivog vlasnika, poručio Miroslav Milićević, potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije

Skupštinskom Odboru za kulturu i informisanje danas je predstavljen izveštaj vladinog Saveta za borbu protiv korupcije o vlasničkoj strukturi medija, u kome se navodi pet sistemskih problema u sistemu javnog informisanja, a u raspravi se, osim o transparentosti vlasništva u medijima, govorilo i o cenzuri.

Većina medijskih sadržaja u Srbiji nije u funkciji podizanja opšte informisanosti građana, ističe potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević.On je na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, na kojem je predstavljen najnoviji izveštaj Saveta, rekao da se medijski sistem Srbije suočava sa pet najznačajnijih problema među kojima su netransparentnost medijskog vlasništva i finansiranja, ekonomski uticaj kroz budžet, problem privatizacije medija i neizvesnog statusa javnog servisa, cenzura i autocenzura, kao i taboidizacija.

On je podsetio da je Savet Vladi Srbije uputio 24 preporuke za unapređenje medijske slike i da očekuje da će one biti usvojene i sprovedene. Milićević je istakao da izveštaj Saveta nije naručen, niti plaćen od bilo koga, da nema kratkoročne političke ciljeve.

Govoreći o problemima na medijskoj sceni, Milićević je rekao da je uticaj političke elite na uređivačku politiku i dalje prisutan, i kod medija sa transparentnim i sa netransparentnim vlasništvom i finansiranjem. Ponovio je da više od polovine analiziranih medija nema jasno vidljivog vlasnika.

Navodeći da se cenzura teško može dokazati, Milićević je rekao da se Savet bavio "percepcijom cenzure" u Srbiji i da to vladino telo očekuje od nadležnih institucija da se ta pojava istraži. Govoreći o tabloidizaciji, Milićević je rekao da je to fenomen koji bitno utiče na informisanje u Srbiji, jer se relativizuju ozbiljni društveni problemi, kao i da je ogroman medijski prostor ustupljen osobama koje to ne zaslužuju.

Ističući da se od seta medijskih zakona očekuje da dodatno urede medijsku scenu, Milićević je istakao da je neophodna jaka politička volja da bi se sitaucija na medijskoj sceni značajno popravila.

Tasovac: U svakoj zemlji se raspravlja o medijima

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac rekao je da nema zemlje u kojoj se ne vodi debata o političkim i ekonomskim uticajima na medije. Tasovac je podsetio da je izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije pisan u periodu od aprila do decembra prošle godine, a da su novi medijski zakoni doneti u avgustu 2014. godine, a podzakonski akti tri meseca kasnije.

"Meni se čini da je dobar broj primedbi Saveta razrešen kroz tu zakonodavnu aktivnost, kao što je, na primer, upis u registar medija koji je u toku", rekao je Tasovac.On je naveo da medij koji ne bude upisan u registar po novim pravilima, neće moći da učestvuje na konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja. Ministar je ukazao na to da Srbija ne krši nijedan zakon ni evropsku praksu, time što je moguće da vlasnici medija budu iz of-šor zone. Prema njegovim rečima, ne postoji neki standard EU koji to ograničava. Tasovac je naveo da, kada je usvajan set medijskih zakona, nije stigla nijedna primedba na to što je moguće da vlasnici nekih medija budu iz of-šor zone.

"Time, bitno je naglasiti, ne kršimo nijedan zakon, ni evropsku praksu", rekao je Tasovac.

Predsednica odbora Vesna Marjanović je, nakon skoro tročasovne rasprave, predložila da to skupštinsko telo na narednoj sednici usvoji zaključke kojima će se obavezati da prati ispunjavanje preporuka koje je savet predložio vladi.

Ukidanje "Utiska nedelje" - cenzura ili ne?

Poslanici su u raspravi govorili i o emisiji "Utisak nedelje" Olje Bećković, ali nisu bili saglasni da li je skidanje te emisije primer cenzure u Srbiji ili ne.Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević smatra da je to najtipičniji primer cenzure i da nije bilo nijednog tržišnog razloga da se ta emisija ukine, već tvrdi da je postojao direktan zahtev iz kabineta premijera Aleksandra Vučića.

"Šta je nego cenzura kad ugledna novinarka saopšti javno da je redovno telefonom poziva premijer, to naziva direktnim pritiskom, kad premijer kaže da je zvao novinarku i još doda - pa šta", naveo je Pavićević i napomenuo da ministar Tasovac o tome nije saopštio nijednu reč.

Poslanici vladajuće SNS odbacili su te tvrdnje i istakli da cenzure nije bilo, već da je reč o odluci autorke emisije ili vlasnika medija. Predsednica Odbora Vesna Marjanović rekla je da cenzura u Srbiji, kao ni u jednoj drugoj zemlji, više ne postoji na klasičan način i da je teško dokazati je, ali da to ne znači da je nema.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track