Popović: UO RTS nije raspravljao o smanjenju takse od 500 dinara
Foto: Marina Lopičić

Čeka se sednica o podeli novca iz budžeta

Popović: UO RTS nije raspravljao o smanjenju takse od 500 dinara

Društvo -
BEOGRAD - Predsednik Upravnog odbora (UO) Radio-televizije Srbije (RTS) Zoran Popović izjavio je danas da UO nije raspravljao o najavi da će taksa za RTS biti 150 dinara i da će javni servis dobiti četiri milijarde dinara iz budžeta za narednu godinu koje treba da podeli sa Radio-televizijom Vojvodine (RTV) .

Popović je kazao da bi uskoro trebalo da bude održana zajednička sednica upravnih odbora RTS-a i RTV-a na kojoj bi bila razmatrana podela novca iz budžeta. "Sve moramo da dogovorimo u saradnji sa RTV-om. Čuo sam se juče sa predsednikom Upravnog odbora RTV-a i dogovorili smo se da sačekamo, da vidimo koji su još predlozi za finansiranje javnih servisa, osim ovoga što smo čuli u direktnom obraćanju premijera u sredu", kazao je Popović.

On je kazao da će rukovodstvo RTS-a morati da razgovara sa Vladom Srbije o merama koje treba da se uvedu, jer ništa od onoga što je navedeno - smanjenje takse sa 500 na 150 dinara i dodatni novac za rad javnih servisa iz budžeta, nije usklađeno sa Zakonom.

"Mi ćemo na Upravnom odobru o tome raspravljati kada budemo imali sve elemente", kazao je Popović. Vučić je 11. novembra rekao da će država za RTS i RTV izdvojiti četiri milijarde dinara i da će pretplata u iznosu 150 dinara biti obavezna od 1. januara. On je rekao da je odluka da se smanji pretplata sa 500 na 150 dinara doneta zbog loše finansijske situacije penzionera, ali i bojazni da bi naplata bila slaba. Zakonom o javnim servisima, usvojenim prošle godine, predvidjeno je da država od 1. januara 2016. prestane da finansira javne servise i da se ponovo uvede taksa čiju visinu odredjuje Upravni odbor. Upravni odbor RTS-a krajem juna utvrdio je da će taksa iznositi 500 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track