RFZO DONEO ODLUKU: Najprodavaniji lekovi biće duplo skuplji!
Foto: Ap

Participacija skače sa 50 na 100 dinara

RFZO DONEO ODLUKU: Najprodavaniji lekovi biće duplo skuplji!

Društvo -
Znamo da će određeni broj lekova poskupeti za 50 dinara, ali ćemo zato smanjiti troškove onim ljudima koji koriste skupe lekove. Moramo biti solidarni - pojašnjava prof. dr Momčilo Babić, direktor RFZ

BEOGRAD - Participacija za lekove sa A liste, koji se najčešće pripisuju, sredinom naredne godine duplo će poskupeti.

To će biti posledica ako RFZO donese najavljenu odluku i ukine procentualno učešće za lekove, a poveća participaciju na 100 dinara, čime bi cenu svih medikamenata sa liste izjednačila na 100 dinara. Sada je trenutno situacija takva da za lekove koji se izdaju na recept a nalaze se na A1 listi pacijenti moraju da doplaćuju do pune cene, najčešće 50 odsto i više.

Pored toga, za svaku izdatu kutiju leka plaća se i participaciju od 50 dinara. Sa druge strane, za lekove sa A liste ne postoji procentualno učešće, ali se za njih plaća samo participacija od 50 dinara. Takvi lekovi nakon odluke RFZO biće skuplji, dok će oni sa A1 liste biti jeftiniji. Ipak, treba napomenuti da su najčešće propisivani lekovi oni sa A liste koji će poskupeti.

U RFZO objašnjavaju da su se odlučili na ovu meru kako bi rasteretili one bolesnike koji mesečno za lekove izdvajaju više hiljada dinara.

- Moramo promeniti situaciju u kojoj neko neophodni lek mora da plaća. Lekovi sa liste A i A1 su neophodni lekovi. Mnogi pacijenti često moraju da uzimaju lekove sa obe liste. Znamo da će određeni broj lekova poskupeti za 50 dinara, ali ćemo zato smanjiti troškove onim ljudima koji koriste skupe lekove. Moramo biti solidarni - pojašnjava prof. dr Momčilo Babić, direktor RFZO.

Prema podacima istraživanja Instituta za javno zdravlje “Batut”, svaki građanin prosečno godišnje iz džepa za kupovinu lekova izdvoji 17.377 dinara.

Dr Nevenka Dimitrijević, lekar opšte medicine u Domu zdravlja “Voždovac”, objašnjavada pacijent posle infarkta mesečno za lekove moraju da doplate od 3.000 do 4.000 dinara.

- Za one koji boluju od hroničnih bolesti participacija za lekove je veliki trošak, jer se za pojedine medikamente doplaćuje i 1.500 dinara po kutiji. Ipak najveći problem su antibiotici. Kad pacijent ode u apoteku i shvati da mora da doplati 1.000 dinara za kutiju, vrati se da mu promenim lek. Onda propisujemo jeftinije lekove, a ne znam da li će oni uopšte delovati - tvrdi dr Dimitrijević.Pravljenje balansa

Za Damjana Damjanovića, predsednika Udruženja obolelih od dijabetesa “Plavi krug”, ovo znači pravljenje balansa. „Po tome ispada da će neki ljudi plaćati više, dok drugi neće više izdvajati velike sume. Tek treba da vidimo kako će to uticati na ljude“, kaže Damjanović.

( Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track