SKUPŠTINA SRBIJE: Danas o Vojsci i odbrani
Foto: Nebojša Mandić

Na dnevnom redu

SKUPŠTINA SRBIJE: Danas o Vojsci i odbrani

Društvo -
Predlogom izmena Zakona o odbrani vraća se vojno pravobranilaštvo i definisaće se jasan status vojno-dohodovnih ustanova

BEOGRAD - Skupština Srbije počeće danas raspravu o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o odbrani, kao i o Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o Vojsci Srbije.

Predlogom izmena Zakona o odbrani vraća se vojno pravobranilaštvo i definisaće se jasan status vojno-dohodovnih ustanova, rekao je u parlamentu šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić."Postoje ustanove u okviru sistema odbrane koje imaju svoj dohodak što dosadašnjim zakonom nije jasno definisano, a takođe se uvodi i definišu se poslovi inspektorata u okviru Ministarstva odbrane", objasnio je Babić novinarima.

On je podsetio da je Zakon o odbrani usvojen još 2007. godine, kao i određene korekcije dve godine kasnije, međutim, kako je naveo, u međuvremenu su primećene manjkavosti."Najvažnije je da je novi plan odbrane usvojen 2013. godine. Zbog toga se sada u ovom novom zakonu o odbrani jasno precizira deo oko planova odbrane, definišu se poslovi inspektorata, vraća se vojno pravobranilaštvo u sam zakon, ali i definiše se jasno status vojno-dohodovnih ustanova", ponovio je Babić.

Kako se navodi u obrazloženju Predloga zakona o izmenama Zakona o Vojsci Srbije, tim zakonom uređuje se položaj i nadležnost Vojske Srbije, organizacija, sastav i načela službi u Vojsci Srbije, specifična vojna služba i služba pod otežanim uslovima, komandovanje i rukovođenje Vojskom Srbije, činovi u Vojsci Srbije, simboli i obeležje Vojske Srbije, vojni praznici, nazivi jedinica i ustanova, verska služba, odgovornost za štetu Vojska, demokratska i civilna kontrola, javnost rada...

Gašić: Izmene zakona za bolje funkcionisanje

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je danas da će izmene i dopune zakona o odbrani i Vojsci Srbije (VS) omogućiti bolje funkcionisanje Ministarstva i Vojske Srbije. Gašić je u Skupštini Srbije, tokom obrazlaganja izmena i dopuna Zakona o Vojsci Srbije rekao da je cilj izmena efikasnije komandovanje i rukoođenje VS i obezbeđivanje efikasnog funkcionisanja VS. On je naveo da se izmenama i dopunama predlaže vraćanje naziva Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana, kao i da se preciznije uređuje specifičnost vojne službe koje obuhvataju letačku i ronilačku službu, koje se izvode u posebnim uslovima i uređuju posebnim pravilima.

Izmenama je omogućeno dobrovoljno služenje vojnog roka osobama oba pola pod jednakim uslovima, rekao je Gašić. On je naveo da izmene predviđaju da dužnost starešine može obavljati i lice koje nema nema čin, ali mora da ima odgovarajuće obrazovanje za dužnost koju vrši. Predlaže se da Vlada Srbije uredi prijem civilnih lica na službi u VS u celosti, a ne samo prijema bez javnog konkursa, rekao je Gašić. Kako je naveo, predviđeno je i da se izjednači gornji limit godina života za prijem u profesionalnu vojnu službu koje će kod oficira biti 40, a kod podoficira 35 godina.

Gašić je, govoreći o izmenama i dopunama Zakona odbrani, rekao da je razlog za donošenje tih izmena otklanjanje višestrukog uređivanja istih ili sličnih nadležnosti koje su nejasno ili neprecizno uređene ili uopšte nisu uređene, a neophodne su za efikasnije funkcionisanje sistema odbrane. Kako je naveo, izmene će omogućiti praćenje stanja i zaštitu imovinskih interesa Srbije koje vrši vojno prvobranilaštvo i uređivanje kancelarijskog poslovanja u Ministarstvu odbrane i VS na jedinstven način. On je naveo da se preciznije uređuje delatnost logističke podrške VS. Preciznije se određuje priprema za odbranu koje spovode drugi državni organi i sadržaj plana koji izrađuju i donose lokalne samouprave, rekao je Gašić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track