STANISLAV HOČEVAR ZA KURIR: O sudbini Stepinca odlučivati sa Srbima
Foto: Zorana Jevtić

Intervju, beogradski nadbiskup uoči Božića

STANISLAV HOČEVAR ZA KURIR: O sudbini Stepinca odlučivati sa Srbima

Društvo -
Sveti otac želi u razgovore da uključi Srpsku pravoslavnu crkvu, koja, kao i svi u Srbiji, mora da pazi da ne ponavlja ono što je ponavljala komunistička vlast, koja je želela da ga osudi

BEOGRAD - Terorizam, migrantska kriza i zaoštravanje sukoba između velikih sila posledica su gubitka odgovornosti za opšte dobro. Jedini lek za to je vraćanje dostojanstva čoveku, vraćanje porodici i solidarnost, poručuje nadbiskup beogradski i mitropolit Stanislav Hočevar uoči katoličkog Božića.Teroristički napadi u Parizu i širom sveta obeležili su 2015. Preti li nam još veća opasnost od radikalnog ekstremizma?- Jasno je da preti. Danas u celom čovečanstvu nema dovoljno odgovornosti za opšte dobro. Takvim vrednostima se ne učimo ni u porodici, ni u državi, ni u društvu. U današnje vreme veoma je naglašena ta individualistička dimenzija, koja je, zajedno sa činjenicom da su brojne vođe i ideološki sistemi progonili veru, doveli do toga da se problemi rešavaju oružjem i nasiljem. Teroristički napadi upravo govore o individualizmu, egocentrizmu i nepriznavanju ljudskog dostojanstva.Koja je odgovornost političara, a koja verskih vođa za širenje terorizma?- Kad se na prvo mesto stavlja stranačka politika i kad svako traži da što više poseduje, što više ima, da najbolje vlada, razumljivo je da dolazi do sukoba. S druge strane, sve verske zajednice moraju preuzeti odgovornost, odnosno pre svega znati kakvu doktrinu šire i ko nju autentično tumači. Moramo pomoći islamskoj zajednici da ima zajedničku doktrinu.Svedoci smo zaoštravanja sukoba između velikih sila. Neki ocenjuju da je Treći svetski rat već počeo...- Situacija je vrlo opasna. Sam papa Franja rekao je da je na neki način Treći svetski rat počeo. Ja kao duhovni pastir smatram da čoveka treba preobraziti, a ne uništavati. Vera mora biti put preobraženja ljudskog bića. Ukoliko se to ne bude desilo, biće sve većih posledica.U Srbiji i regionu se povela žestoka rasprava zbog proglašenja nadbiskupa Stepinca za sveca. Kako to komentarišete?- Moj stav ne može da bude drugačiji od stava Katoličke crkve, koja ima vrlo jasne kriterijume po kojima neko treba ili ne treba da bude proglašen za sveca. Sveti otac je jasno pokazao da u ove razgovore želi da uključi i SPC, a srpska crkva i čitavo društvo u Srbiji moraju da paze da ne ponavljaju ono što je ponavljala komunistička vlast, koja je želela da ga osudi.Kojim vrednostima se treba vratiti u 2016. godini?- Na prvom mestu treba povratiti dostojanstvo ljudskog bića, bez obzira na to koje je nacionalnosti i verske pripadnosti. Zatim, porodici koja mora imati glavnu ulogu u našem društvu. Treće je naša međusobna solidarnost. Samo tako ćemo napraviti društvo koje neće biti egocentrično i u kom će se poštovati prave vrednosti.

Neki bi da ga proglase svecem... Alojzije Stepinac
Neki bi da ga proglase svecem... Alojzije Stepinac

Evropa se menjaMIGRANTSKU KRIZU IZAZVALI BOGATIHoće li se Evropa promeniti zbog migrantske krize?- Do migrantske krize došlo je zbog želje bogatih da budu još bogatiji, a da oni koji su siromašni budu još siromašniji. Tako velike razlike među ljudima dovele su do neodrživosti sistema. Jasno je da Evropa više nikad neće biti takva kakva je bila, ali to ne znači da Evropa ovu krizu ne može da reši.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track