Transparensi: Novi oblik kršenja Zakona o slobodnom pristupu
Foto: Shutterstock

Ignorisan zahtev za pristup

Transparensi: Novi oblik kršenja Zakona o slobodnom pristupu

Društvo -
BEOGRAD - Organizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da joj Generalni sekretarijat Vlade Srbije nije omogućio da dobije kopiju Memoranduma o razumevanju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, ocenjujući to kao novi oblik kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Ta organizacija je objašnjenje Generalnog sekretarijata Vlade Srbije da dokument nije dostavljen zbog neurednog zahteva za pristup informacijama ocenila kao "metod za ometanje prava građana sa kojim se do sada nisu sretali".

"Dopis koji smo dobili iz ove institucije nije samo protivan Zakonu, već i proklamovanoj politici vlade u oblasti borbe protiv korupcije i evropskih integracija. Akcioni planovi iz ovih oblasti, koje je donela upravo aktuelna vlada, daju značajno mesto ostvarivanju prava na pristup informacijama", kažu u TS.

U toj organizaciji navode da je Generalni sekretarijat vlade prvo ignorisao zahtev za pristup informacijama koje je uputila 28. septembra, da je ponovo poslat zathev 23. decembra, te da je 13. januara dobila "zahtev za uređenje“ i za "opis informacije koja se traži".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track